Нови Мексико: Дјеца обучавана за џихад против невјерника

Тринаестогодишњи дјечак, који је ухапшен у америчкој савезној држави Нови Мексико, рекао је да га је момак његове мајке обучавао да врши џихад против невјерника, наводи се у документима припремљеним за суд.

Дјечак је био међу 11 дјеце и петоро одраслих који су живјели у комплексу у области Таос у којем је полиција прошлог мјесеца пронашла складиште ватреног наоружања.

Ухапшени су се првобитно суочавали са оптужбама пред државним судом, али је крајем седмице пет одраслих, укључујући њиховог лидера 35-годишњу Жани Левил, Федерални истражни биро ухапсио и оптужио за удруживање и прекршаје у вези са ватреним наоружањем.

У документима припремљеним за суд специјални агенти ФБИ наводе да је 13-годишњи син Левилове истражиоцима рекао да је момак његове мајке Сираџ Ибн Вахаџ желио да „прикупи војску и да их је обучавао за џихад“.

Дјечак је агентима рекао да је Ибн Вахаџ обучавао њега и остале малољетне синове Левилове руковању ватреним оружјем и војним техникама, укључујући брзо пуњење и борби прса у прса, те да џихад значи убијање невјерника у име Алаха.

„Тринаестогодишњак је још рекао да је његова мајка вјеровала да поруке добија од Бога и да је посматрао њу и Ибн Вахаца како обављају ритуале истјеривања ђавола из трогодишњег дјечака који се угушио“, истиче се у документима.

Адвокати одбране тврде да су оптужени користили своја Уставна права, да су практиковали своју вјеру и посједовали оружје, те да су дискриминисани јер су тамнопути и муслимани.

ФБИ је почео да прати оптужене у мају након што је Левилова написала писмо брату Ибн Вахаџа у којем од њега тражи да им се прудружи и да постане „мученик“.

Оптужени ће се пред судом у Албукеркију појавити у уторак 4. септембра.

Агенције