Novi nastavak »50 nijansi sive«: Apsolutni hit, u četiri dana razgrabljen 1,1 milion primjeraka

pedeset-nijansi-siveplakat
NJU JORK l Najnoviji nastavak erotskog serijala „Pedeset nijansi sive“, britanskog pisca E.L. Džejms, „Grey“, apsolutni je hit te je u samo četiri dana od puštanja u prodaju razgrabljen u više od 1,1 milion primjeraka, saopšteno je iz Izdavačke kuće „Vintage Books“.
Riječ je o raznim oblicima izdanja – knjigama, elektroničkim knjigama i audio-izdanjima, a kako bi odgovorio na takvu potražnju, „Vintage Books“ štampaće još milion primjeraka knjige koja prenosi događaje iz prve knjige serijala, ali ispričane iz perspektive njenog glavnog muškog protagoniste, enigmatičnog bogataša Kristijana Greja.
Knjiga je ovogodišnji rekorder i po Kindlu na Amazonu, te je odmah po objavljivanju u četvrtak prošle sedmice skočila na prvo mjesto online bestseler liste.
Trilogija „Pedeset nijansi“ objavljena je na 52 jezika svijeta te prodata u više od 125 miliona primjeraka.
Džejmsova je novu knjigu najavila preko društvenih mreža 1. juna, tako što je dotad uspjela da je održi tajnom, a otkrila je kako su je za pisanje novog nastavka inspirisali obožavaoci koje je zanimalo Grejovo viđenje odnosa sa studentkinjom Anastasijom Stil, koju kroz prethodna tri nastavka upoznaje s raznim oblicima „kinky“ seksa, sadomazohizmom i vezivanjem.
Kritike su zasad miješane pa tako list „Washington Post“ piše kako je riječ o „mračnoj, nepopustljivoj i daleko preozbiljnoj knjizi, kakav je i sam Grej“. Britanski „Daily Mail“ smatra da u njoj autorka nepotrebno „nadugačko i naširoko“ prolazi već opisane susrete, gdje dijaloge prenosi „od riječi do riječi, ubacujući u njih Kristijanove misli u kurzivu“, prenosi Jutarnji list.
Sa druge strane, urednica u Amazon.comu Adrian Liang, knjigu preporučuje kao „povjerljiv i kompleksan dodatak koji obogaćuje čitavu priču“.
Knjiga „Pedeset nijansi sive“ vrlo je uspješno je ekranizovana s Džejmijem Dornanom i Dakotom Džonson u glavnim ulogama, a film je od lansiranja u februaru ostvario više od pola milijarde dolara zarade na svjetskim kino-blagajnama.
Agencije