Novi Pazar: Odgovor na rehabilitaciju Draže?

Novi_Pazar-Acif-Efendija-620x350
NOVI PAZAR | Nakon odluke o rehabilitaciji Dragoslava Draž Mihailovića u Novom Pazaru su osvanuli grafiti podrške Aćif-efendiji, a potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Muhedin Fijuljanin kaže da je to „odgovor naroda“.
Kod zgrade Muzeja u Novom Pazaru pre nekoliko dana pojavili su se grafiti na kojima piše „Aćif-efendija komandant“.
„Sve što može da se pojavi je odgovor naroda na ono što je Viši sud u Beogradu isprovocirao odlukom o rehabilitaciji vođe Četničkog pokreta Draže Mihailovića koji je načinio velike zločine nad bošnjačkim narodom na ovim prostorima“, rekao je Fijuljanin novinarima.
Upitan da li će BNV zatražiti rehabilitaciju Aćif-efendije, ratnog komandanta Novog Pazara, on je rekao da je taj postupak već pokrenut od strane pripadnika porodice Aćifa Hadžiahmetovića.
Na pitanje da li bi rehabilitacija Mihailovića mogla dovesti do radikalnijih poteza od grafita u Sandžaku, Fijuljanin je rekao:„To je u domenu pretpostavki“.
U Višem sudu u Novom Pazaru ranije je pokrenuta inicijativa za rehabilitaciju Aćifa Hadžiahmetovića, poznatog kao Aćif-efendija.
Aćif Hadžiahmetović, koji je bio upravnik Novog Pazara za vreme Drugog svetskog rata, među Bošnjacima u Sandžaku poznat je kao organizator odbrane grada od četnika, a posleratne vlasti su ga osudile za saradnju s okupatorima.
Hadžiahmetović je dobio visoko nemačko odlikovanje, a vlasti posleratne Jugoslavije proglasile su ga ratnim zločincem i javno streljale 21. januara 1945. godine.
Aćif- efendija je dospeo u žižu javnosti početkom avgusta 2012. godine, kada je BNV postavilo spomen-obeležje sa njegovim likom u centar Novog Pazara.
Ministarstvo pravde i državne uprave naložilo je gradskoj upravi u Novom Pazaru da ukloni sporno obeležje, ali to nije učinjeno.
(Mondo)