Novi potresi tla u Nepalu, 2.000 mrtvih

nepal
KATMANDU l Snažan potres jačine 6,7 stepeni Rihterove skale osjetio se danas u Nepalu i Indiji, zbog čega su se ponovo tresle zgrade u Nju Delhiju, a prouzrokovana je i lavina na Himalajima.
Potres jačine 6,7 stepeni Rihtera registrovan je u regionu gdje je juče u razornom zemljotresu poginulo blizu 2.000 ljudi.
„Još jedan potres, ponovo lavina„, izjavio je za Rojters indijski planinar Ardžun Vadžpai koji se telefonom javio iz baznog kampa na planini Makalu 20 kilometara od Mont Everesta.
Tokom razgovora u pozadini su se čuli krici i zvuk lavine.
Prema najnovijim podacima, u zemljotresu koje je u subotu pogodio Napal poginulo je ukupno 1.970 ljudi, od kojih 60 u susjednim zemljama.
U nepalskoj prestonici Katmanduu život je izgubila 721 osoba.
Među poginulima je i 17 planinara koji su nastradali u lavini podstaknutoj zemljotresom, koja je prekrila njihov kamp u podnožju Mont Everesta.
Procjenjuje se da je povrijeđeno najmanje 5.000 ljudi.
Snijeg je prethodnog dana ometao napore na spasavanju planinara, ali je danas šest helikoptera počelo da se spušta u kamp kako bi izvukli preživjele, prenio je AFP.

People search for family members trapped inside collapsed houses a day after an earthquake in Bhaktapur
U lavini je povrijeđeno najmanje 40 ljudi, a strahuje se da bi bilans žrtava mogao da bude veći.
Jedini planinar koji je poginuo u lavini i koji je identifikovan je izvršni direktor kompanije „Gugl“ Den Fredinburg.
Desetine hiljada Nepalaca, koji su proveli noć pod hladnim nebom, probudili su danas jaki naknadni protresi, dok spasioci potpomognuti međunarodnim timovima tragaju za preživjelima u zemljotresu, u kome je povrijeđeno najmanje 5.000 ljudi.
„Bila su najmanje tri velika zemljotresa noćas i rano jutros. Kako možemo da se osjećamo bezbjedno? Ovome nema kraja i svi su uplašeni i zabrinuti„, rekao je jedan od žitelja.
Zemljotres koji je u subotu pogodio Nepal, najgori je koji je pogodio tu siromašnu južnoazijsku državu u poslednjih 80 godina.
Uništeni su veliki dijelovi Katmandua, a potres se značajno osjetio i u dijelovima Indije, Bangladeša, Tibeta i Pakistana.
Većina dijelova Katmandua bila je bez struje i vode danas, ali je aerodrom otvoren i prvi avioni počeli su da dopremaju humanitarnu pomoć.
Indija je među prvim državama iz koje je stiglo 43 tone pomoći i blizu 200 spasilaca.
Bolnice u Katmanduu su prepune, i nedostaje im lijekova i opreme, kao i mjesta za odlaganje tijela, saopštile su Ujedinjene nacije
Državne i privatne škole su pretvorene u skloništa.
U zemljotresu su uništeni brojni istorijski lokaliteti, a direktorka agencije UN za kulturu Irina Bokova saopštila je da je Unesko spreman da pomogne u njihovoj obnovi.
Prema podacima Američkog geološkog zavoda zemljotres 7,8 stepeni po Rihteru juče je pogodio Lamdžung, oko 80 kilometara sjeverozapadno od Katmandua na dubini od samo 11 kilometara.
Više od dvadesetak naknadnih potresa pogodilo je Nepal u subotu i tokom današnjeg dana.
„Nismo spavali celu noć. Kao da spavamo? Tlo se treslo bez prestanka. Ostaje nam samo da se molimo da ovo prestane i da možemo da se vratimo kućama“, rekla je agenciji Frans pres stanovnica Katmandua Nina Šresta.
U vrijeme zemljotresa u Nepalu se zadesilo više hiljada stranih turista. Samo iz Kine bilo ih je preko 600 koje će danas kineski avioni prebaciti u domovinu.
Osim žrtava u Nepalu, u Indiji je od zemljotresa stradalo 34, u Tibetu 12 i po dvije osobe u Bangladešu i na Tibetu.
SRNA