Нови предсједник Kаталоније најавио одцјепљење

barselona katalonija

ГИРОНА │ Градоначелник каталонског града Гироне, Царлес Пуигдемонт, нови је предсједник Kаталоније након што је у неђељу добио подршку 70 од 135 заступника регионалног парламента у којем је најавио одцјепљење те сјевероисточне покрајине од Шпаније.

„Мјесеци који слиједе неће бити нити лагани нити комотни. Ово нису времена за кукавице“, истакнуо је 53-годишњи Пуигдемонт у обраћању парламенту. „Живјела слободна Kаталонија“, казао је на крају говора.

Пуигдемонт је постао предсједник након тешких преговора двију страна које заговарају независност, коалиције „Заједно за Да“ и антикапиталистичке странке Kандидатура народног јединства (ЦУП), које су тек након три мјесеца постигле споразум.

У суботу је „Заједно за Да“, састављена од конзервативне Демократске конвергенције Kаталоније (ЦДЦ) и лијеве Републиканске љевице Kаталоније (ЕРЦ), прихватила да њихов кандидат Артур Мас одступи с мјеста предсједника у замјену за подршку ЦУП-а с којим је добила натполовичну већину у парламенту.

Мас је предсједао Kаталонијом од 2010. године, а ЦУП се противио његовом реизбору због мјера штедње и идеолошког разилажења називајући га „буржујем“.
Агенције