Нови земљотрес и ванредно стање у Италији: 247 жртава до сад

765-430-631dc0d07ea4ff7be277cd2c38b2e961

РИМ │ Подручје централне Италије, које је већ погодио снажан земљотрес, у којем је погинуло 247 људи, јутрос је затресао нови удар јачине 4,7 степени Рихтерове скале.

Према подацима америчког Геолошког завода, епицентар тог новог земљотреса је био око седам километара источно од градића Норча, на релативно малој дубини од десет километара, пренела је агенција АП.

У Норчи, која се налази око 170 километара северозападно од Рима, био је епицентар и јучерашњег првог земљотреса од 6,2 степена Рихтерове скале, који је готово сравнио са земљом градове Аматриче, Акумоли и Пескара дел Тронто.

Нови накнадни удар је затресао централну Италију јутрос око 5,40 сати, наводи Геолошки завод.

Погинуло 247, Ренци најавио ванредно стање

Број погинулих у земљотресу који је потресао централну Италију порастао је на 247, а италијански премијер Матео Ренци најавио је да ће данас бити проглашено ванредно стање.

Италијанска Агенција за цивилну заштиту саопштава да спасиоци и даље трагају за преживелима у рушевинама девастираних планинских села.

Стотине људи је поврђено од којих је велики број у хаотичном стању, преноси АФП.

Број преживелих и погинулих који се још налазе упод рушевинама није познат.

Меду жртвама је деветомесечна беба девојчица чији су родитељи преживели, 18 месеци стара беба и још два мала детета која су погинула сародитељима. Два дечака, узраста од четири и седам година су спасени брзом и паметном реакцијом њихове баке, која их је угурала испод кревета . Она је такоде преживела, али је изгубила мужа.

Земљотрес јачине 6,2 степени по Рихтеровој скали, који је јуче ујутру у 03.36 сати затресао област у близини Перуђе, око 170 километара североисточно од Рима, осетио се на широком подручју средишње Италије након чега су многи људи истрчали на улице.

Најтеже је погођено подручје између регија Лацио, Марке, Умбрија и Абруца где су уништена места Акумоли, Аматриче, Поста и Арквата дел Тронто у којима су се људима пред зору кровови обрушили на главе док су спавали, па су осванули у рушевинама, крхотинама и прашини.

Спасена дјевојчица након 17 сати

Након разорног земљотреса у селу Пескара дел Тронто чуо се и смех када су спасиоци, након што је 17 сати била затрпана у ришевинама, извукли живу десетогодишњу девојчицу, преноси данас ББЦ.

Спасилац, који је пронашао девојвчцу, изјавио је за АП да је „након 17 сати од потреса зачуо гласић из рушевина породичне куће“.

„Чујем нешто испод“, рекао је волонтер, комшија, након чега су се окупили ватргасци.

Један спасилац је замолио све присутне да се утишају и зачуо глас девојчице која је 17 сати била под одроном своје куће.

Комшија је почео да је дозива именом „&ЕТХ;улија, хајде &ЕТХ;улија“ и спасиоци су извукли живу десетогодишњу девојчицу након чега се, први пут од земљотреса, раширила радост међу мештанима.

„Нажалост, 90 посто људи које смо извукли су мртви, али нису сви, зато сам ту“, рекао је волонтер спасилац Кристијан Банћети за АП.

Бака спасила унуке

Да је то тако, сведочи и прича о два дечака, узраста од четири и седам година, које је спасила бака, преноси Ројтерс.

Деца су спасена брзом и мудром реакцијом баке која их је угурала испод кревета на први знак љуљања куће, наводи Ројтерс и додаје да је земљотрес преживела и бака, али да је остала без мужа.

Меду жртвама земљотреса је и 18-мешечна девојчица, Марисол Пјермарини. Њена мајка је раније живела у Л“Акуили и тамо је 2009. године преживела земљотрес, потом се са породицом преселила у Акуату дел Торонто, где је јуче остала без 10-месечне ћерке.

„Беба је спавала у кревецу који је затрпан, а мајка је извуцена из рушевина и пребачена у локалну болницу где оплакује своје дете“, сведочио је мештанин агенцији АП.

У околини Акумолија, у рушевинама куће је страдала четворочлана породица, укључујући осмомесечну бебу и дечака старог девет године, као и деветомесечна беба, преноси Ројтерс.

Агенције