Новинар „Вечерњег листа“: Kоректно и професионално сам пренио Мектићеве ријечи да је у Сребреници почињен геноцид

Изјава министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића да „Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници“ усталасала је политичку јавност у БиХ и региону.

Новинар „Вечерњег листа“ Хасан Хајдар Диаб рекао је да су у овом листу данас били приморани да емитују тонски запис његовог разговора са министром безбједности у Савјету министара Драганом Мектићем, искључиво зато што га је Мектић негирао и демантовао, чиме је довео у питање његов кредибилитет као новинара.

„Децидно и дословно на моје питање, ‘Сматрате ли да је у Сребреници извршен геноцид?’, Мектић је рекао, ‘ДА. Они морају проћи катарзу и морају то признати’…“, навео је Диаб.

Он је истакао да му је жао што је дошло до ове ситуације.

„Ја не желим дизати тензије и жао ми је јер смо урадили коректан интервју и он је био изузетно коректан, али смо морали овако реаговати јер је довео у питање мој кредибилитет и вјеродостојност па сам морао реаговати. Опет понављам, жао ми је што је ишао у деманти јер он зна да ја имам и снимак, па чак имам и видео запис“, навео је Диаб.

Диаб је додао да је интервју са Мектићем урадио 2. фебруара и да се он послије тога није јављао за ауторизацију нити је питао када ће бити објављен, те да га је контактирао тек јуче ујутро.

Подсјећамо, Мектић је за „Вечерњи лист“, издање за БиХ, рекао да „постоје релевантни документи који доказују геноцид и да Срби морају то признати“.

„Погледајмо у Њемачкој, опет се њемачки парламент неки дан извинио за холокауст. Ми Срби морамо проћи ту катарзу и признати геноцид. Нико не може злочине, попут оних у Сребреници, радити у моје име. То су радили болесни умови и те особе треба процесуирати“, рекао је Мектић.

Извор: Агенције Фото: Илустрација