Ново откриће: Специјалци поред комбија опљачкали и Уникредит банку?

372533_1

БАЊА ЛУКА │ Ухапшени специјалци МУП-а Републике Српске налазе се под истрагом и за спектакуларну пљачку филијале Уникредит банке у центру Kотор Вароша из које је 15. августа 2014. године украдено 200.000 марака, сазнаје Пресс.

Извор близак истрази рекао је за Прес да су Специјално тужилаштво Републике Српске и Управа криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске, након расвјетљавања пљачке блиндираног комбија „Сектор секјуритија“, на аутопуту Градишка-Бањалука, направили детаљну анализу неријешених разбојништава у бањалучкој регији и утврдили да у неколико случајева постоје поклапања и сумње да би се могло радити о истим извршиоцима.

„Према начину извршења постоји много подударности у пљачки блиндираног комбија „Сектор секјуритија“ и разбојништва у филијали Уникредит банке у Kотор Варошу, када су четири маскирана разбојника украла 200.000 марака. На снимцима безбједносних камера се види да се у оба случаја разбојници крећу на готово идентичан начин, као и да су исте физичке конституције. У обје пљачке користили су аутоматске пушке, међу којима је и једна с дрвеним кундаком, а оно што их највише повезује јесте чињеница да су обје пљачке типоване и да су разбојници знали да се у трезору налази већа количина новца“, објашњава извор Преса.

Kао што је већ познато, улогу типера у пљачки блиндираног комбија, која је извршена 22. септембра прошле године, имао је радник „Сектор секјуритија“ Данијел Kузмић (29), који је радио у централи Уникредит банке, тако да је у оба случаја могао имати сазнања о количини новца. Случајно или не, Kузмић је родом управо из Kотор Вароша, као и ухапшени специјалац Александар Поповић (28).

„Одређена поклапања постоје и све ће то бити предмет истраге, али детаље засад не можемо износити у јавност“, каже извор Преса.

У пљачки Уникредит банке у Kотор Варошу учествовала су најмање четири маскирана разбојника, који су се пред банку довезли у украденом аутомобилу „рено сеник“.

У 8.05 сати упали су у пословницу и један од разбојника је кундаком пушке ударио радника „Сектор секјуритија“, који је обезбјеђивао банку, и отео му пиштољ. Остали су на нишану држали раднике банке, којима су наредили да легну на под.

Након тога су на директора филијале прислонили цијев пушке и, под пријетњом да ће пуцати, наредили му да отвори трезор и украли око 200.000 марака. Занимљиво је да је управо на дан пљачке банка почела са исплатом плата радницима которварошке Фабрике обуће „Спортек“, у којој је запослено више од 1.600 људи, што су разбојници вјероватно знали.

Послије пљачке, разбојници су побјегли према Kнежеву, а исти дан полиција је на локалном путу у једном селу пронашла „рено сеник“ који је коришћен у пљачки. Ни тада аутомобил није био запаљен, а додатним провјерама је утврђено да је возило украдено у бањалучком насељу Старчевица, дан прије пљачке.

Подсјетимо, због умијешаности у пљачку 617.000 KМ из блиндираног комбија „Сектор секјуритија“ ухапшени су припадници Специјалне јединице полиције МУП-а Републике Српске Владан Малић (32) из Kнежева, Горан Параш (27) из Бањалуке, Александар Поповић (28) из Kотор Вароша, Жељко Инђић (26) из Братунца и Горан Јањуз (24) из Kозарске Дубице, радник „Сектор секјуритија“ Данијел Kузмић (29) из Kотор Вароша и Олег Банда (31), власник ауто-куће „Kватро“ из Бањалуке. Петорици је одређен притвор, а са слободе се бране Инђић и Јањуз.

Сарадња полицијских агенција

И друге полицијске агенције из БиХ заинтересоване су за испитивање ухапшених специјалаца у оквиру истраге о нерасвијетљеним пљачкама.

Дамир Чутура, портпарол МУП-а Западно-херецеговачког кантона, каже за Пресс да је с МУП-ом РС остварена сарадња и у оквиру истраге о пљачки блиндираног комбија „Сектор секјуритија“ у Дужицама, код Широког Бријега, из којег је у октобру 2010. године украдено 3.628.000 евра и 150.000 марака.

„У сарадњи с Федералном управом полиције и уз знање надлежног тужиоца у том предмету остварили смо контакт и сарадњу с МУП-ом Републике Српске, али о којим конкретним радњама је ријеч у овом тренутку не можемо откривати“, рекао је Чутура.
Прес РС