„Новости“: Брисел тражи начин како да брзо одвоји Београд од Москве

Европска унија од јесени према Србији биће све захтјевнија. Предњаче Естонија, Летонија, Литванија и Пољска

Европска унија ће од септембра, чим јој се чиновници врате с годишњих одмора, бити захтјевнија према Србији, сазнају „Новости“ у сједишту њене администрације. Брисел је одлучан у томе да у овој фази прикључења Србије ЕУ стави акценат на питање Косова, односе с Русијом и владавину права.

Постоје притисци одређених земаља да на дневни ред што прије дође поглавље 31 које се бави спољном, безбједносном и одбрамбеном политиком. То би, у случају Србије, посебно било важно када је ријеч о односима с Руском Федерацијом.

Због својих затегнутих односа с Москвом, из личних интереса, у овоме, прије свега предњаче Пољска и балтичке земље, од којих Естонија тренутно предсједава ЕУ до краја године.

– Проблем је у томе што преговарачка платформа за наведену област технички још није спремна и по свој прилици неће ни бити током 2017. Због тога може да се догоди да поглавље 31 донекле успори европске интеграције Србије – наводе у Бриселу.

Иначе, Естонија, Летонија, Литванија и Пољска инсистирају да се све на овом пољу убрза, да би што прије „одвојили Београд од Москве“, условљавањима у преговарачком процесу. Неформални договор је да се да још мало луфта до краја ове године, када би се отворила три економска поглавља, највјероватније у децембру, а да од јануара крену озбиљни притисци да се започне са третманом „руског питања“ – наводе у Бриселу.

Што се тиче Косова, Брисел тражи нове помаке у циљу даље нормализације односа, и у том смислу доста се очекује од најављеног унутрашњег дијалога у српском друштву, који ускоро предстоји. Када је ријеч о владавини права, у ЕУ желе да се овој теми приступи са „истим ентузијазмом којим се воде економске реформе“.

Нормализација односа с Приштином се већ прати кроз посебно поглавље 35, док су основна и људска права, с правосуђем, слободама и сигурношћу обухваћена такође отвореним областима 23 и 24.

До краја године три поглавља

Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић изразила је очекивање да ћемо до краја године отворити још три поглавља у преговорима са ЕУ, истакавши да је Србија озбиљна земља кандидат са којом Унија разговара као са партнером.

Према њеним ријечима, до краја 2017. године отворићемо поглавље 6, које се односи на компанијско право, поглавље 30 (економски односи са иностранством) и поглавље 33 које се односи на буџетске и финансијске одредбе.

– Да ли ће бити у октобру или децембру двије међувладине конференције, или само у децембру, то ћемо још видјети. То је ствар и процедуралних ствари које ми са Европском комисијом радимо – рекла је Јоксимовићева за ТВ Пинк.

Новости