Новости: Хаг одбио Караџићеве кључне доказе

222

ХАГ │ Хашко тужилаштво одбило је да расправља о стотинама докумената које је одбрана Радована Караџића хтјела да достави судском вијећу, сазнају „Вечерње новости“.

Ови списи умногоме би промијенили ток суђења и практично би, како указује саговорник листа, могли да доведу и до ослобађајуће пресуде.

Према овим наводима, Судско вијеће није ни имало прилике да се упозна са садржином тих папира, јер је процес стопирало Тужилаштво.

„Тако смо практично и блокирани у намјери да их обијелоданимо. За вријеме трајања процеса против Караџића спремили смо 177 дописа са стотинама ослобађајућих чињеница у случају против Караџића, али је Тужилаштво све одбило. Серж Брамерц већ мјесецима, гдје год се појави, говори о пресуди као да је већ донесена. Изгледа да он већ зна каква ће бити. То је противно свим правним нормама. Треба подсјетити јавност и на то да су се поништавала суђења, па је очигледно да је Тужилаштву у Хагу све допуштено. С друге стране, одбрана не смије ни на који начин да притисне Судско вијеће, јер одмах слиједе казне„- каже саговорник листа уочи изрицања пресуде првом предсједнику Републике Српске, која је заказана за 24. март.

У породици Караџић наводе да је процес против Радована Караџића, који је трајао седам и по година, „раскринкао сваку могућност у правично суђење у Хагу“ и да је „притисак који Судско вијеће има од Тужилаштва огроман и присутан на сваком суђењу“.

„Нико од породице Караџић неће присуствовати изрицању пресуде. Одлуку ћемо дочекати код куће. Тако смо сви заједно одлучили, јер и да одемо у Хаг не бисмо могли да будемо уз Радована„- каже Соња Караџић Јовичевић, Караџићева ћерка.

Суђење Караџићу за наводне ратне злочине које је као предсједник РС и главнокомандујући Војске РС починио за вријеме грађанског рата у БиХ, почело је 29. октобра 2009. године, а завршено је 7. октобра 2014. изношењем завршних речи Тужилаштва и одбране.

Пред Судско вијеће Хашког трибунала у предмету „Караџић“ укупно је изведено 586 свједока, а од тог броја Тужилаштво је извело 337 особа, одбрана 248, док је један свједок давао исказ на позив Судског вијећа.
Вечерње новости/Независне новине