O Desanki Maksimović u Dučićevom Trebinju

TREBINJE | Naučnim skupom o poetici Desanke Maksimović počeo je danas „Dučićev dan“, dvodnevna manifestacija posvećena najznamenitijem Trebinjcu i bardu srpskog pjesništva Jovanu Dučiću.

Simpozijum pod nazivom „Pesnički zavičaj Desanke Maksimović“ se po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda, a poznavaoci pjesništva Desanke Maksimović predstaviće svoje radove namijenjene budućem zborniku, jedanaestom u ediciji o srpskim pjesnicima koje institut realizuje u koprodukciji sa Gradom Trebinjem.

Svetlana Šeatović, rukovodilac edicije sa Instituta za književnost i umetnost iz Beograda kaže da je saradnja sa Gradom Trebinje ušla u drugu deceniju i predstavlja posebnu sponu u naučnom i u nacionalnom smislu, između RS i Srbije.

„Vodili smo računa o izuzetnom odabiru pjesnika. Prošle godine to je bio Milutin Bojić, povodom stogodišnjice njegove smrti. Ove godine riječ je o pjesničkom zavičaju Desanke Maksimović, koji na jedan poseban način povezuje Dučića i Desanku, prije svega u poetičkom i mnogo širem nacionalnom kontekstu“, navela je Šeatović.

Bojan Jović, direktor Instituta za književnost i umetnost iz Beograda je istakao da je saradnja sa Gradom Trebinjem dragocjena i da je polovina ovih zbornika nastala u saradnji sa Dučićevim večerima poezije.

„Ovo je sretni spoj poetskih i poetičkih svetkovina koji se odigrava u Trebinju. Ove godine skup posvećen prvoj dami naše poezije, pjesništva 20. vijeka povodom 120 godišnjice njenog rođenja. Još jedan u nizu dragocjenih priloga podsjećanja i sjećanja koliko je i danas kvalitetna i značajna naša poezija“, naveo je Jović.

Bojan Đorđević, upravnik Zadužbine „Desanke Maksimović“ iz Beograda je izrazio zadovoljstvo što su dio dugogodišnjeg rada u Trebinju.

„Zadužbina čuva svu rukopisnu ostavštinu Desanke Maksimović, a ono što je prava ostavštvina svakog pjesnika su stihovi i djela. Kad se pojavi zbornik Desanke Maksimović, to će biti najbolji dokaz da čuvamo duhovnu ostavštinu, ne samo Desanke već i cijelog srpskog pjesništa i naroda“, rekao je  Đorđević.

Dugogodišnji rukovodilac ove edicije Jovan Delić istakao je da su do sada objavljene 24 knjige i na taj način „prekrili 20. vijek i ovo će biti jedna od važnih knjiga koja će doprinijeti upotpunjavanju te ukrštenice“.

„Na naučnom skupu učestvuje 15-tak naučnih radnika iz Srbije RS, Crne Gore i Italije, a ukupno 27 radova biće priloženo za zbornik o našoj najpoznatijoj poetesi Desanki Maksimović. Naredni naučni skup, po svemu sudeći, biće posvećen pjesniku Vojislavu Iliću, koji je snažno uticao kako na Jovana Dučića, tako i na Aleksu Šantića“, naveo je Delić.

I ovogodišnji naučni skup otvorio je domaćin, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je izrazio zadvoljstvo što se po jedanaesti put, u ove aprilske dane, okupljaju književnici, istoričari književnosti,teoretičari i drugi poslenici pisane riječi, da još jednom razmotre stare i otvore nove teme vezane za stvaralaštvo Jovana Dučića, ali i za stvaralaštvo njegovih savremenika i nasljednika.

„Moram reći da je jedan ovakav koncept, koji je odavno započeo pok. profesor Novica Petković, a nastavio profesor Jovan Delić i njegovi saradnici, izuzetan kulturni poduhvat i jedna veoma važna i dragocjena sinteza brojnih mišljenja, gledišta i ideja o našoj književnosti. Zato, mislim da svi mi koji smo se, na bilo koji način, uključili u ovaj posao, možemo biti ponosni, jer njegov značaj, a i dimenzije su takvi da, jednostavno, izazivaju divljenje“, rekao je Petrović.

On je dodao da ga raduje i činjenica što je ovogodišnji skup posvećen, našoj velikoj poetesi Desanki Maksimović, koja nam je bila česta gošća na „Dučićevim večerima poezije“, i koja je, sa posebnim ushićenjem, podno Leotara, čitala Dučićeve stihove.

U Muzeju Hercegovine, večeras će od 20 časova biti promovisan zbornik radova pod nazivom „Poetika Milutina Bojića“, sa prošlogodišnjeg naučnog skupa.

D.M.