Aktuelno

O granicama Hrvatske, Crne Gore i BiH u Briselu

Zagreb i Sarajevo traže da se reši problem Prevlake i Sutorine

sve-granice-brisel_620x0
BRISEL | Predstavnike Crne Gore u ponedeljak će u Briselu sačekati čak 188 amandmana koje su podneli poslanici Evropskog parlamenta, od kojih se mnogi tiču graničnih sporova sa susedima. Zagreb i Sarajevo traže da se stavi tačka na problem Prevlake i Sutorine, dok se u nacrtu, zvanična Podgorica poziva na rešavanje graničnih sporova sa Srbijom i Kosovom.
Hrvatski poslanik Ivan Jakovčić podneo je amandman vezan za pitanje Prevlake, pozivajući Evropsku skupštinu na brzo sporazumno rešenje ovog pitanja.
Ivana Sutlić Perić, ambasadorka Hrvatske u Crnoj Gori, izjavila je da Prevlaka ne opterećuje odnose Podgorice i Zagreba.
– Prevlaka je faktički problem ali ne takve prirode da bi ugrožavao dobre relacije Zagreba i Podgorice – rekla je Sutlić.
– Kada je u pitanju Prevlaka, Hrvatska nema razloga za bilo kakve zahteve. Propustima, ili nekim drugim vidom delovanja crnogorske vlade, Prevlaka je pod upravom Hrvatske. Narod Crne Gore ima opravdane primedbe po tom pitanju, ali je Hrvatska u prednosti kao članica EU – kaže, za „Novosti“, mr Veljko Vasiljević, potpredsednik Pokreta za promene i poslanik Demokratskog fronta. – Što se tiče Sutorine, ona je i pre Drugog svetskog rata pripojena kotorskom srezu Zetske banovine.
Večernje novosti