Obama je lagao o Bin Ladenovoj smrti

hers
VAŠINGTON l Dobitnik Pulitzerove nagrade, novinar Seymour Hersh, optužio je američkog predsjednika Baraka Obamu da je lagao o načinu na koji je ubijen vođa terorističke organizacije Al Kaida, Osama bin Laden s ciljem da pokupi slavu za sebe.
Prema Hershovim riječima, američka vlada je lagala svijetu o načinu na koji je ubijen Bin Laden te su sakrivene činjenice, od čega je Obama imao velike koristi.
Pakistanska vlada je navodno godinama držala Bin Ladena u Abbottabadu, naselju u kojem većinom žive vojni zvaničnici.
CIA je doznala za njegovu lokaciju nakon što je visoki pakistanski oficir otkrio te informacije u nadi da će dobiti nagradu od 25 miliona eura.
Hersh je otkrio da je Obamina administracija pregovarala s pakistanskom vladom prije napada na Bin Ladenovo sklonište, ali da je javnosti saopšteno da se radilo o tajnoj misiji.
Novinar tvrdi da su pakistanske obavještajne službe prekinule električnu mrežu prije nego su američki vojnici napali objekt, kako bi se izbjegla intervencija lokalne vojske.

obama bin laden
U Hershovom izvještaju se navodi da nije bilo velike pucnjave, kao i da su ispaljeni meci samo kada je ubijen Bin Laden.
Obama je navodno skrivao istinu kako bi povećao svoju popularnost prije izbora.
Hersh takođe tvrdi da Bin Laden nije sahranjen u moru, nego u Afganistanu.
„Pakistanskim vojnicima je naređeno da napuste lokaciju čim čuju helikoptere. Grad je bio u mraku, prekinuto je napajanje električnom energijom“, rekao je Hersh.
Amerikanci su tvrdili da su u kući u kojoj se skrivao Bin Laden pronašli važne dokumente, ali Hersh to demantuje.
Bijela kuća je morala ostaviti utisak da je Bin Laden i dalje operativno važan, inače nije bilo opravdanja za njegovo ubistvo.
Zbog toga je smišljena druga priča o mreži kurira koji su dolazili i odlazili sa memorijskim stikovima i instrukcijama.
Sve je to trebalo pokazati da je Bin Laden i dalje važan. Izmišljene su laži“, naveo je Hershov neimenovani izvor.
Bijela kuća se još uvijek nije oglasila.
Klix.ba