Обавјештајци упозоравају: Ближи се европски 11. септембар

066830

Европске обавјештајне службе упозориле су да терористи ове године планирају координисане масовне нападе широм европског континента, уз помоћ џихадиста који су се вратили из Сирије наоружани и истренирани за напад.

Ово упозорење, како преноси Јутарњи лист, долази годину дана након напада на редакцију сатиричног часописа Шарли ебдо, а Француска је била земља с највише терористичких напада који су кулминирали нападима на више локација у новембру у Паризу када је погинуло 130 људи.

Неки од одговорних за тај напад још увијек су у бјекству, а у суботу је један високи безбједносни званичник рекао француским медијима како 2015. година није ништа у односу на оно што се спрема ове године, нарочито у Француској и Лондону.

– Бојим се да нам се ближи европски 11. септембра: симултани напади истога дана у неколико земаља, у неколико градова, рекао је неименовани званичник.

– Врло координиран напад. Имамо сазнања да терористи раде на томе, додао је он у изјави за агенцију АФП.

Такође, како је рекао, Исламска држава посебно тренира Европљане у Сирији које шаље назад у њихове земље како би тамо починили нападе.

Они, према његовим ријечима, добијају лажна документа, карте, оружје и говоре језике европских земаља.

– Много њих смо успјели да зауставимо, али морамо признати да смо преоптерећени. Неки ће нам промаћи, неки већ јесу, рекао је анонимни званичник.

Турске власти пак тврде да су терористи ИД припремали истовремене нападе за Нову годину на велике европске градове у Аустрији, Белгији, Великој Британији, Француској, Њемачкој, као и у Анкари, што је спријечено.

Након што су неки терористи 30. децембра ухапшени, полиција је у једном рачунару открила детаљна упутства за нападе.

Бивши аналитичар француске обавјештајне службе ДГСЕ Ив Тротињон оцјењује да пријетње Европи нису ништа ново јер је Ал Каида планирала сличне нападе 2010. године који су, пак спријечени захваљујући америчким безбједносним службама које су ваздушним ударима у Авганистану и Пакистану уништили центре гдје су се спремали ови напади.

– Овај тип вишеструких напада је најгори сценарио за 2016, рекао је Тротињон и додао да зна да специјалне службе у неколико европских метропола већ раде на тој теорији.

Тротињон наводи и да су терористи до сада често за собом остављали трагове, што ће се у будућности сигурно промијенити, а страхује и да би могли постати ефикаснији.

– Ако се њихов квалитет поправи, имаћемо проблем. Можда бисмо могли да кажемо да је 2015. била само пробна година“, закључио је Тротињон.

Танјуг