Обиљежавање 22 године од страдања Срба западне Крајине

МРКОЊИЋ ГРАД │ У Мркоњић Граду се обиљежава 22. година од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина у јесен 1995. године, када су Хрватске оружане снаге, ХВО и такозвана Армија БиХ протјерале 120 хиљада Срба са њихових вјековних огњишта и починиле стравичан злочин.

На том подручју муслиманско-хрватске снаге убиле су 1.644 војника и цивила и начиниле вишемилионску ратну штету, која је само у мркоњићкој општини процијењена на 680 милиона марака.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствује у Мркоњић Граду обиљежавању 22 године од страдања Срба у западној Крајини.

Додик ће положити вијенац на централном Спомен-обиљежју погинулим борцима Мркоњић Града у одбрамбено-отаџбинском рату, најављено је из кабинета предсједника Српске.

Према програму обиљежавања на градском гробљу у Мркоњић Граду биће служен парастос и положени вијенци на Спомен-обиљежју масовне гробнице, а  најављено је полагање вијенаца на Централни споменик борцима Мркоњић Града погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату.

У Дому културе биће отворена изложба фотографија о страдању Срба у Мркоњић Граду, као и пројекција филма „Окупација у 177 слика“.

Парастосу и полагању вијенаца на централном спомен-обиљежју у Мркоњић Граду присустваовује и делегација Народне скупштине коју чине потпредсједник парламента Жељка Стојичић и народни посланици Недељко Гламочак, Бранислав Бореновић, Слободан Протић, Недељко Милаковић, Дарко Бањац и Илија Стеванчевић.

Предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Миленко Савановић рекао је раније да је била осмишљена стратегија рјешавања српског питања у Хрватској и БиХ – геноцидним путем.

Савановић је раније рекао да је таква стратегија осмишљена још у Хабсбуршкој монархији да се простор Хрватске и БиХ очисти од српског живља прогоном, убијањем и покатоличавањем, што показала и доказала 1941. година, а настављено је деведесетих година прошлог вијека оно што није завршено у вријеме НДХ.

„И општине у западној Крајини биле су жртве те идеологије и осмишљене политике која, изгледа, још није завршена“, нагласио је Савановић.

Он је подсјетио да је у јесен 1995. године у налету војске Хрватске, Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и Петог корпуса такозване Армије БиХ, подржаних НАТО логистиком, извршен погром српског становништва из западне Крајине у којем је са вјековних огњишта протјерано 120.000 Срба и убијена 1.644 српска војника и цивила.

Савановић је навео да је до сада идентификовано 1.214 страдалих, а за 199 се још трага.

Он подсјећа да су се у Мркоњић Граду од 10. октобра 1995. године, када је тај град пао, стационирале хрватске снаге које су починиле невиђена зла.

Савановић је навео да је у Мркоњић Граду пронађена највећа масовна гробница са 181 тијелом звјерски убијених Срба, а да је у мањим гробницама на подручју те општине пронађено још 176 тијела. Порушено је и запаљено 1.608 кућа и око 700 станова, покретна имовина системски је опљачкана, а направљена је материјална штета од 680 милиона КМ.

Злочинци још нису процесуирани.

РТРС