Обиљежавање 75 година од Битке на Сутјесци

На Тјентишту ће данас, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, бити обиљежено 75 година од Битке на Сутјесци.

Обиљежавању ће присуствовати предсједник Одбора Миленко Савановић, министар трговине и туризма Српске Предраг Глухаковић, делегација Народне скупштине Српске, затим Миленко Ристић, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића, те лидер СП-а Петар Ђокић.

Сјенима хероја Сутјеске поклониће се и делегација СУБНОР-а Црне Горе, са предсједником Радојицом Радојевићем на челу.

Програм почиње у 11.00 часова полагањем вијенаца на спомен-костурници и централном споменику у Националном парку „Сутјеска“.

Током Битке на Сутјесци, која се сматра прекретницом у Другом свјетском рату на подручју бивше Југославије, погинуло је више од 7.000 бораца Народноослободилачког покрета.

Борбе у оквиру Пете непријатељске офанзиве, операције коју су нацисти назвали кодним именом „Шварц“ /Црно/, су почеле 15. маја, концентричним наступањем снага сила Осовине и квислишншких снага НДХ против главнине снага Народноослободилачке војске Југославије на простору Санџака и сјеверне Црне Горе.

За завршетак борби узима се јун 1943. године на Тјентишту пробојем партизанских снага, њиховим извлачењем из обруча и наставком покрета према југоисточној Босни.

РТРС