Obilježavanje 76 godina od Bitke na Kozari

Na Mrakovici se danas obilježava 76 godina od Bitke na Kozari – simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša – u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da Kozara, kao planina legenda, nosi istinu o velikom staradanju i velikom čojstvu i junaštvu, jer se borci i narod Potkozarja nikada nisu predali.

– Svi smo mi ovdje potomci te junačke generacije – rekao je Đaković i dodao da je ključno okupljanje svake godine na Kozari kako žrtve nikada ne bi bile zaboravljene.

Obilježavanje zajednički organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Parastos žrtvama služen je kod Spomen-krsta, a nakon toga položeni su vijenci kod Centralnog spomenika.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsjednika Srbije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, delegacija Vlade Srpske na čelu sa potpredsjednikom Srebrenkom Golić, delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Predsjedništva BiH, SUBNOR-a, udruženja logoraša iz Drugog svjetskog rata iz Srpske i Srbije, te gradova i opština koje gravitiraju Kozari.

Vijence su položili i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Boračke organizacije Srpske i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, udruženja opredijeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i delegacija generala i admirala Srbije.

Programom je predviđeno obraćanje zvaničnika, a za 11.40 časova kulturno-umjetnički program.

Obilježavanje godišnjice Bitke na Kozari prenosi naša televizija.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

rtrs