Obilježavanje Dana vojske i boraca Republike Srpske

dan vojske
BANJALUKA l Na groblju „Sveti Pantelija“ u Banjaluci danas su povodom Dana vojske i boraca Republike Srpske položeni vijenci na spomen-ploču poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegacije Narodne skupštine, Vlade i Vijeća naroda Republike Srpske, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Ognjen Tadić, konzul Srbije u Republici Srpske, kao i delegacije generala Vojske Republike Srpske.
Predsjednik Srpske Milorad Dodik je izjavio da današnja borba Republike Srpske mora biti borba za jačanje njene autonomije, da bi građani potpuno uživali u slobodi koju imaju u Srpskoj, a koju su, prije svega, podarili borci Vojske Republike Srpske i narod koji je stajao iza ove vojske, posebno oni koji su dali život za Republiku.
„Prema njima moramo da budemo obavezni jer su ginuli sa potpunim uvjerenjem da će njihova žrtva biti odbrana slobode srpskog naroda na ovim prostorima i drugih građana koji ovdje žive“, rekao je Dodik.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je Vojska Republike Srpske dala nemjerljiv doprinos u odbrani srpske teritorije.
Savanović je naveo da je 215.621 borac Vojske Srpske branio oko 2,5 hiljade kilometara granice.
„Nažalost, poginulo je 23.184 borca i to govori o težini situacije i naporu koji je srpska vojska uložila u odbrani našeg prostora i porodica“, rekao je Savanović, nakon polaganja vijenaca na groblju Sveti Pantelija povodom obilježavanja Dana vojske i boraca Republike Srpske.
On je ocijenio da je položaj boraca, ali i cjelokupnog stanovništva danas težak, što je posljedica rata i loše privatizacije.
Savanović je naglasio da samo ekonomskim jačanjem, što podrazumijeva proizvodnju, investicije, zapošljavanje, mogu biti obezbijeđena sredstva koja će poboljšati status boračkih i svih drugih socijalnih kategorija.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH brigadir Nedeljko Kopuz izjavio je na prijemu povodom Dana vojske i boraca RS u kasarni „Kozara“ da je Vojska Srpske imala izuzetan značaj u sudbonosnim vremenima, jer je zaštitila srpski narod i pomogla stvaranju Republike Srpske.
Kopuz je rekao da Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk danas baštini tradiciju Vojske Srpske i srpskog naroda, jer postoje zakonski okviri koji pružaju tu mogućnost.
On je potvrdio da će sutra na centralnoj svečanosti obilježavanja 23 godine od formiranja Vojske Republike Srpske i 10 godina od postojanja Trećeg puka u Kasarni „Kozara“ biti istaknuta zastava Republike Srpske, ratne zastave brigada Vojske Republike Srpske, te obilježja BiH.

Centralna svečanost obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka biće održana sutra u kasarni „Kozara“, sa početkom u 11.00 časova.
Svečanost će biti organizovana povodom obilježavanja 23 godine od formiranja Vojske Republike Srpske i 10 godina postojanja Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.
Agencije