Обиљежен дан 7. извиђачко-диверзантског одреда Херцеговачког корпуса

БИЛЕЋА | Удружење ветерана 7. извиђачко-диверзантског одреда Херцеговачког корпуса данас је у касарни “Билећки борци” у Билећи обиљежило 25 година од формирања одреда.

Обиљежавању дана специјалне јединице, која је у протеклом рату била састављена од војника из свих мјеста наше регије, али и Мостара, Kоњица и Сарајева, те добровољаца из Србије и Русије, поред команданата и бивших припадника одреда, присуствовали су и представници борачких организација из Источне Херцеговине.

Након служења парастоса за 10 погинулих и умрлих припадника одреда у цркви „Светог Василија Острошког“ у кругу касарне, обављено је свечано постројавање припадника одреда.

„Велика ми је част и поносан сам што сам био припадник ове елитне јединице, која је дала велики допринос у очувању слободе и заштити цивилног становништва од ратних разарања“, рекао је један од некадашњих команданата одреда, бригадни генерал Зоран Лубура.

Он је истакао да је 7. извиђачко-диверзантски одред красила изузетна колегијалност и витештво у свим акцијама у којима су учестовали.

„Противник се поштовао и ова јединица никада није учинила ништа мимо међународних правила ратовања у условима као што је био минули рат“, рекао је Лубура.

Он је навео да је осјећај припадности јединици видљив и након 25 година, изражавајући наду да ће се дружења наставити и у наредним годинама, у миру и слободи, у заједништву са свима који живе на нашим просторима.

Понос због поновног сусрета са својим храбрим и часним војницима није крио ни пуковник у пензији Анђелко Милићевић, један од команданата одреда. С поносом се, каже, помијешала и туга због губитка 10 бораца, седам који су положили животе током рата и тројице касније преминулих.

„То је била јединица младих, храбрих људи, обучених и способних да изврше сваки задатак Херцеговачког корпуса. На многим мјестима су били, у зони нашег корпуса и ван њега, нисмо укаљали униформу ни част Херцеговачког корпуса и јединице чији смо били припадници. Све бригаде су са поносом дочекивале наше ангажовање“, навео је Милићевић.

Поручивши да рат не доноси ништа добро, он је српском народу пожелио да њихови синови више никада не буду у војсци која ратује, већ да се школују и у миру формирају властите породице.

У оквиру обиљежавања дана јединице, положено је цвијеће на Споменик борцима одбрамбено-отаџбинског рата и на гроб руског добровољца Сергеја Владимировића Мелешка на градском гробљу у Билећи.
В.М.