Обиљежен Дан ослобођења Требиња у Другом свјетском рату

ТРЕБИЊЕ │ Представници требињског СУБНОР-а, предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак, представници Одјељења за борачко–инвалидску заштиту и Социјалистичке партије положили су данас цвијеће на Споменик погинулим борцима и жртвама фашистичког терора у Другом свјетском рату у градском парку.

Цвијеће је положено у знак сјећања на 4. октобра 1944. године, када су Десета херцеговачка бригада и Друга далматинска бригада ослободиле Требиње.

Према ријечима предсједника требињског СУБНОР-а Славка Шањевића, партизани су се јуначки борили два дана, док нису ликвидирали и посљедњег непријатеља.

„Требиње је поносно на борце НОР-а, у коме је активно учествовало преко 4.500 бораца из Требиња, од којих је преко 200 преживјелих носилаца партизанских споменица 1941. године , дванаест носилаца ордена народног хероја и два народна хероја која су рођена у Требињу, а борили се и погинули на Косову и у Босни“, рекао је пресједник требињског СУБНОР-а.

Он је подсјетио да је за ослобођење Требиња погинуло је 158 бораца, док је у току НОР-а широм бивше Југославије живот изгубило 819 бораца са подручја Требиња, а рат је однио и 874 жртве фашистичког терора.

М.И.