Обиљежен Међународни дан толеранције

ТРЕБИЊЕ │ Овај дан је и прилика да се присјетимо међусобноог поштовања и уважавања различитости и слобода – казао је на данашњој конференцији за новинаре Златан Мусић, службеник за односе с јавношћу Мисије ОЕБС-а.

Мусић је истакао да ОЕБС ове године овај дан обиљежава Дан толеранције са 31 коалицијом за борбу против мржње.

„Мисија даје подршку коалицијама и заједно желимо да се удружимо у борби против мржње“, казао је он.

Испред требињске коалиције „Стоп предрасудама“ присутнима се обратила Нешка Илијић.

Она је истакла да ова коалиција ради на нивоу цијеле источне Херцеговине и она сваке године поводом овог дана направи догађаје који поручују да је важна борба против мржње, нетолеранције и предрасуда.

„Заједно са локалном самоуправом смо међу првима који су израдили и акционе планове у борби против мржње“, каже Илијић.

Из Коњица је данас дошла Амра Меховић испред Коалиције за изградњу мира.

„Уз подршку ОЕБС-а ми смо провели доста активности. Подсјетила бих на посљедњу – уклањање графита са споменика из центра града на ком се уједно налазе и стећци. Тако да радимо на побољшању односа“, навела је Меховић.

Зоран Самарџић, координатор Коалиције „Стоп предрасудама“ из Билеће, која има свој слоган „Предност људскости у свакој различитости“ – каже да коалиција дјелује од 2016. године и да је велики број активности проведених до сада.

„Између осталих, реализовали смо више пројеката, учествовали на разним радионицама, једна од првих наших активности била је Женска кошарка у Билећи, Фото изложба ‘Херцеговке’, чишћење графита и уклањања знакова мржње. Данас ћемо овдје дати идеје за наредну сарадњу“, закључио је Самарџић.

С.П.