Обмане лажних етикета са „посном храном“

379828_1

Храна која на паковању има ознаку „посно“ у већини случајева није таква. Јер, ако се пажљиво прочита шта ти производи садрже, међу састојцима су често и „трагови јаја, млека, маслаца, свињског желатина…“, као и лактоза и казеин. То, онда, значи да ти производи нису посни.

Ово каже Јасмина Стојановић, нутрициониста-дијететичар и наглашава да се то посебно односи на сиреве, шлаг и павлаку, али и различите посластице.

„Шлаг и `посни` сир није могуће произвести без ензима из млека“ – објашњава Стојановићева.

„Шлаг се, на пример, добија од павлаке из млека и никако другачије. Слично је и са сиревима. Трговци често, позивајући се на произвођаче, кажу да имају посни сир„.

Произвођачи пак током припреме таквог сира део млечних масти замењују биљним. Али да би „посном сиру“ дали тврдоћу, морају да додају натријум-казеинат, који се добија отапањем казеина, протеина кога има једино у млеку.

И сам назив казеин потиче од латинске речи цасеус што значи сир, с обзиром на то да је реч о супстанци чијим се згрушавањем омогућава производња сира и основни је протеин у млечном сиру. Због тога производи који садрже натријум-казеинат односно казеин – нису посни.

Тако је, по речима саговорнице, и са производима који садрже лактозу, јер је лактоза шећер природно присутан у млеку животињског порекла. Зато и намирнице и производи који садрже овај млечни шећер не могу да буду посни.

„Једини посни сир је тофу који се добија од сојиног млека“ – каже Стојановићева.

Додаје, да би верници били сигурни да је посан, најбоље је да га кући припремају сами од сојиног млека. За то је потребно да имају и нигари, односно магнезијум-хлорид, који служи да се млеко згусне.

Онима који посте она поручује да у посном јеловнику, који у случају Васкршњег поста траје седам недеља, не морају имати замену баш за све намирнице које иначе једу када не посте.

„За здравље је најважније да се направи равнотежа између узимања хране и свакодневних активности“ – каже Стојановићева.

„Састојци из мрсне хране током поста могу да се надоместе правилном комбинацијом житарица, језграстог воћа, махунарки, семенки, млека од соје, пиринча, бадема… А да би верници били сигурни да заиста једу посну храну, најбоље је да је сами припремају“.

Нису штетни

„Сиреви који имају ознаку `посни`, сигурно нису посни, али нису ни штетни“ – каже др Огњен Маћеј, професор Пољопривредног факултета у Београду.

„Али будући да у нашим трговинама такви `сиреви` могу да се купе, а увозе се из различитих земаља, купци би требало да обрате пажњу на емулгаторе и стабилизаторе које ти производи садрже. Ту, пре свега, мислим на полифосфате чија је ознака Е 452, а који ремете ресорпцију калцијума у цревима„.

Обмана узела маха

„Када се неки производ продаје са ознаком `посно`, а у декларацији пише да садрже трагове млека, јаја и адитива животињског порекла, онда је на делу класична обмана потрошача“ – каже Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије.

„У нашој земљи, та појава је, нажалост, узела маха и све је више притужби потрошача. Крајње је време да пољопривредна, ветеринарска и тржишна инспекција почну да раде свој посао и да произвођаче који купце доводе у заблуду – казне“.

Извор: Вечерње новости