Оборен изнад Србије ’99, постаје први човек авијације САД

076139

ВАШИНГТОН │ Генерал Дејвид Голдфејн номинован је за мјесто врховног официра америчке војне авијације 17 година након што је преживио обарање свог ловца Ф-16Ц изнад Србије.

Како преноси званична публикација америчке војске „Старс енд страјпс“, Голдфејн ће на позицији првог човјека авијације замијенити Марка Велша који иде у пензију.

„Осјећам се почаствовано што сам номинован на мјесто 21. начелника штаба америчке војне авијације“, рекао је Голдфејн.

Како се наводи у тексту „Војни пилот некада оборен изнад Србије, сада виђен за мјесто на челу авијације“, Голдфејнов успон је био веома брз и он стиже на нову позицију непуних годину дана након што је унапријеђен у генерала са четири звјездице.

Ипак, како истиче лист, упркос високим позицијама у Здруженом штабу војске САД и команди америчке авијације од 2011. до 2015. године, Голдфејн је најпознатији по својим искуствима у ратним дејствима, а прије свега по искуствима из 1999. године када је НАТО бомбардовао Србију.

„Он је често говорио о ноћи у којој је ракета земља-ваздух експлодирала поред његовог авиона изнад Београда 2. маја 1999. године, када су САД и НАТО изводиле Операцију Уједињена сила у ваздушном рату против Слободана Милошевића и његових српских снага након бројних злочина на Балкану“, пише лист.

Како се наводи, Голдфејн се катапултирао из свог авиона Ф-16Ц те ноћи и „након пада са падобраном успио је да се домогне Косова гдје га је два сата касније покупила спасилачка хеликоптерска мисија“.

Међутим, према доступним информацијама та ноћ се одвила другачије и Голдфејн је евакуисан на други начин.

Голдфејнов Ф-16Ц из састава 555. ловачког одреда „Трипл никл“ полетио је из базе у Авијану, а оборила га је 2. маја екипа 3. ракетног дивизиона из састава 250. ракетне бригаде ПВО, рактеним системом С-125 Нева из села Карловчић у Срему.

Голдфејн је покушао да прелети до БиХ, али је морао да се катапултира и приземљио се у атару села Синошевић, док је његова летјелица пала након лета ка југу, негдје у близини Шапца.

По њега је затим дошла спасилачка екипа са два хеликоптера, пребацила га до аеродрома у Тузли, одакле се вратио у Авијано.

РТРС