Од 22. децембра: ЗИМСКЕ СВЕТКОВИНЕ забаве, гастрономије и домаћих производа

ТРЕБИЊЕ │ Зимска туристичка понуда у Требињу ове године биће у знаку викенд светковина, које ће званично бити отворене у петак, 22. децембра.

Организатори у зимским данима најављују добру забаву на отвореном, уз разнолик музички, гастрономски и програм за дјецу, а од манифестације која ће замијенити прошлогодишњи „Зимзоград“ очекују да ће оживјети улице града, привући туристе, а уједно и промовисати аутохтоне производе Требиња и Херцеговине.

Директор требињске Туристичке организације Марко Радић за Радио Требиње каже да ће овакве светковине на улицама Требиња бити приређиване три дана у седмици, углавном викендом, а у пет тематски осмишљених програма трајаће до 14. јануара наредне године.

Планирани су дани меда и домаћих производа, један викенд биће у знаку новогодишњих пакетића, затим дани сувенира и рукотворина, дани посвећени божићним празницима, те дани вина и ракије. Кућице са излагачима, њих шест или седам, биће постављене у Дучићевој улици – а ове године биће бесплатне за кориснике“, каже Радић.

Музички дио програма биће организован на бини у башти хотела „Платани“, а Требињце и њихове госте током ових дана забављаће бројни извођачи – од Марије Нинковић, Ранка Слијепчевића и Боба Вучура, мостарских и требињских тамбураша, Фоча бенда, дуа Нешо и Зока Леро, Небојше Бухе, Вање Мишић, музичких састава „Неш“ из Зенице и Кикс бенда, до фолклорних ансамбала.

„Очекује нас разнолик музички програм, у којем ће се наћи за сваког по нешто – од фолклора, народне, староградске, забавне, до ди-џеј музике. Уз башту ‘Платани’ биће постављени столови на којима ће чланови требињске Слоу фуд организације за вријеме програма спремати аутохтона јела Херцеговине – попут граха пољака, варице, котлића, пријеснаца, раштана, приганица, а све ће то посјетиоци моћи да дегустирају. Наравно, планирани су и забавни садржаји за најмлађе“, истиче он.

Радић каже да још није извјесно да ли ће бити и организованог дочека Нове године на отвореном, док ће за Нову годину по Јулијанском календару и божићне празнике бити приређен пригодан програм.

Он додаје да је за требињске туристичке перспективе од великог значаја да град биљежи посјете и након љетних мјесеци.

„Нема туристичке дестинације у Европи која на размишља како да продужи сезону. Могу да кажем да је ова сезона дала битне позитивне помаке и што се бар ноћења у Требињу тиче – сезона је већ знатно продужена. Дакле, задовољни смо 2017. и већ се окрећемо наредној години, у плану су сајамске презентације требињске понуде, надолазе нам и неке нове идеје, тако да очекујемо туристички успјешну и 2018.“, каже директор Туристичке организације града Требиња.

Р.С.