Од данас ЈЕДАН БРОЈ за такси: С таксиметром превоз јефтинији на краће релације

ТРЕБИЊЕ │ У Требињу би данас требало да почне са радом дипечерски центар за такси превоз, са јединственим телефонским бројем и софтверском апликацијом за ангажовање возила, те новим начином обрачуна ове услуге – таксиметром по пређеном километру.

Предсједник новооснованог Удружења таксиста Предраг Чуквас за Радио Требиње наводи да би данас послијеподне требало да буде стављен у функцију такси број 065/661-555, који ће за ангажовање услуге превоза грађанима бити на располагању 24 часа.

„Очекујемо да у току дана почне са радом диспечерски центар. Чекамо укључивање апликације са таксиметром. Квалитет услуга такси превоза убудуће би требало да буде много бољи за грађане Требиња, али и госте нашег града – јер ће са апликацијом бити увезани и хотели, угоститељски и други објекти којима је потребна добра комуникација са такси превозницима“, истиче Чуквас.

Сви требињски такси превозници биће увезани софтверском апликацијом која аутоматски лоцира и ангажује возило које најбрже може стићи до клијента – чиме више неће бити чекања на услугу превоза.

„Позивом  на јединствени број – возило које је најближе оно ће да дође. Диспечер пошаље адресу, екран покаже које је најближе возило и оно преузима клијента. Дакле, аутоматски апликација ‘зове’ возило које најбрже стиже“ , појашњава Чуквас за Радио Требиње.

Апликација ће ставити тачку и на досадашњи начин наплате такси услуге – са фиксним цијенама.

„Правичнија“ наплата услуге по пређеном километру, са утврђеним цјеновником, учиниће ову услугу и јефтинијом на краће релације, што ће, надају се таксисти, повећати и број корисника такси превоза.

„Старт је 2 КМ, сваки пређени километар обрачунаваће се по 1КМ, с тим што је ноћна вожња 1,5 КМ по километру. Значи, у центру града такси превоз биће јефтинији него раније, а на дуже релације ван града можда занемарљиво скупљи“, каже предсједник Удружења таксиста.

Диспечерски центар за такси превоз биће у згради код улаза у Стари град

Ради лакшег распознавања и визуелног идентитета сва такси возила у Требињу, каже Чуквас, биће ускоро обиљежена једнообразним магнетним тракама, док ће такси стајалишта остати на ранијим локацијама.

Измјене у овој области и оснивање удружења иницирала је Градска управа, како би Требиње, по узору на велике градове, добило што квалитетнији такси превоз.

Р.С.