Од кардиоваскуларних болести у Српској годишње умре око 7.000 људи

У Републици Српској годишње умре око седам хиљада људи од кардиоваскуларних болести због чега је неопходно подићи свијест грађана о значају здравих животних навика, рекао је национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести у Српској Душко Вулић.

Вулић је да број умрлих од ових болести стагнира чему је, осим превенције, допринијела побољшана дијагностика и терапија пацијената.

Поводом Свјетског дана срца данас су тимови породичне медицине Дома здравља Бањалука мјерили крвни притисак и холестерол код грађана с циљем процјене кардиоваскуларног ризика.

Он је истакао да се ове године Свјетски дан срца обиљежава под мотом „Моје срце, твоје срце“, а циљ је да сваки човјек буде подстакнут да брине о свом срцу.

– Ове године посебно се истиче да треба да обећамо да ћемо за наше срце урадити све, а то подразумијева што више физичке активности, пуно воћа и поврћа, мање соли и одрицање од цигарета – рекао је Вулић.

Предсједник Удружења кардиолога Републике Српске Драган Вучан истакао је значај промоције здравог начина живота да би се редуковали фактори ризика од кардиоваскуларних болести.

Према његовим ријечима, суштина је да се добро регулише крвни притисак јер се тако значајно редукује стопа оболијевања и умирања, затим да се регулише шећер у крви, те престанак пушења.

Одлуку о обиљежавању Свјетског дана срца је 2000. године донијела Свјетска кардиолошка федерација да би људи широм свијета били информисани о томе да су болести срца и мождани удар водећи свјетски узроци смрти.

Ова федерација наводи да се најмање 80 одсто смртних случајева од посљедица кардиоваскуларних болести може избјећи ако се контролишу четири главна фактора ризика – конзумирање дувана и алкохола, нездрава исхрана и физичка неактивност.