Od Kralјeva do Tokija biciklom

Biciklom do Tokija 1 nn
KRALJEVO | Na putovanje biciklom do Japana, Kralјevčanin Dragan Šibalić krenuće na Vaskrs. Biće to njegova treća i do sada najduža biciklistička avantura koja će trajati šest meseci.
Vetar, kiša, sneg. Za tridesetsedmogodišnjeg Kralјevčanina, Dragana Šibalića prepreka nema. Svakodnevno vozi bicikl i preiprema se za putovanje dugo 20.000 kilometara.
„Voziću u svim vremenskim uslovima, tako da mi ovo promenlјivo vreme odgovara za treninge, a kondiciono i psihički sam spreman“, kaže Dragan Šibalić i dodaje da je bicikl servisirao, nosi i rezervne delove, a kako će prolaziti kroz pustinjske i planinske predele, stepe i tajge, gde su razdalјine među gradovima velike, Dragan Šibalić kaže da će spavati u šatoru.
Od Srbije do Vladivostoka voziće bicikl, a onda će brodom do Južne Koreje. Potom još 1.500 kilometara će voziti bicikl, pa trajektom do Japana. Planira da za mesec dana biciklom obiđe Japan, i pređe oko 3.000 kilometara.
„Plan mi je da obiđem Hirošimu, Nagasaki, Osaku i Tokijo, a krajnji cilј će mi biti vulkan Fudžijama, posto pored biciklizma volim i planinarenje, da se popnem na 3.776 metara, gde će se zavijoriti zastave Srbije, Kralјeva, a kako sam i vatreni navijač Partizana u zastavu ću postaviti u jednom dahu“ kaže Dragan Šibalić.
Sredstva za ovo putovanje obezbedio je uz pomoć brojnih sponzora i grada Kralјeva. A., zahvalјujući jednom mobilnom operateru, tokom putovanja imaće besplatan internet.
„Želim da promovišem ovaj sport biciklizam i planinarenje, a takođe da promovišem Srbiju i grad Kralјevo, na ovaj način“, kaže ovaj tridesetsedmogodišnji Kralјevčanin.
Ukoliko bude sve kako je planirao, Dragan, nakon puta dugog 20.000 kilometara od Srbije do Japana, u rodni grad će se vratiti tokom jeseni. Ali tu, kaže, neće stati.
Dragan dodaje da planira da sledeće godine, možda, obiđe Himalaje ili Olimpijske igre u Riu, kao i Južnu Ameriku.
RTS