Od tehnološkog viška do najvećeg malinara u regiji

20141214112704_278593

FOČA l Poljoprivrednik iz Foče Blažo Kulić podiže u Miljevini, na površini od 1,5 hektara, najveći malinjak na području gornjeg Podrinja, sa kojeg će godišnje brati više od 20.000 kilograma maline.
Kulić se proizvodnjom malina bavi desetak godina, otkako je u banci u kojoj je radio proglašen za tehnološki višak, ali je to do sada bilo na mnogo manjoj površini na imanju u blizini Foče.
Nakon pozitivnih iskustava, ove godine je odlučio da u Miljevini zakupi 15 dunuma zemljišta, uz magistralu Foča – Sarajevo, na kojem je počeo da podiže plantažu koja će na proljeće imati 22.000 sadnica maline.
„Ukupna investicija iznosi oko 30.000 KM, a očekivani prinos, kada nakon tri godine bude u punom rodu, jeste oko tone i po maline po jednom dunumu, što najviše zavisi od rada, ali i od vremenskih prilika“, kaže Kulić.
Plantažu podiže kreditnim i ličnim sredstvima, a veliku pomoć očekuje od opštine i Republike Srpske, koje bi, kako zakon propisuje, trebalo da mu nadoknade 60 odsto investicije.
Mada iz godine u godinu cijena maline varira, u prosjeku se kreće oko dvije i po marke po kilogramu, pa je proizvodnja jako isplativa.
Nikada ne možemo znati koja je cijena, čak i kada završimo berbu, što je apsurdno. U ovih deset godina kretala se od 1,5 do 3,6 maraka, u prosjeku 2,5 KM, što je, ipak, zadovoljavajuće“, napominje Kulić.
Foča ima odlične uslove za malinu, pa je sve više zasada, ali je još dosta zemlje neobrađeno.
U ovoj proizvodnji novac se vraća tek od treće godine, pa je možda i to razlog“, objašnjava Kulić nedostatak preduzetničkog duha kod stanovništva.
Godišnji troškovi proizvodnje maline su oko marke po kilogramu, a uz otkupnu cijenu Kulić dobije 30 feninga po kilogramu podsticaja od Republike i opštine, tako da je računica jasna.
Malina još izuzetno tražena na svjetskom tržištu i, bar u narednih desetak godina, proizvođači ne bi trebalo da brinu za njen plasman.
Srna