Од Требињаца из Канаде стигла вриједна пошиљка ватрогасне опреме

ТРЕБИЊЕ │ У Требиње је стигла вриједна пошиљка ватрогасне опреме, донација Срба, већином Требињаца, који данас живе у Торонту.

У пошиљци опреме, чију је набавку организовало удружење Срба из Канаде „Свети Ђорђе“, налазе се навални комбинезони, чизме, рукавице, те алат за разлитиче врсте ватрогасних интервеција, а у количинама које ће бити довољне за опремљење свих ватрогасних јединица са подручја источне Херцеговине.

Требињац из Торонта Момчило Шошо, који је данас и званично уручио опрему, истиче да су се бројни наши исељеници у Канаду, вођени љубављу према завичају, на акцију одлучили подстакнути медијским извјештајима о борбама херцеговачких ватрогасаца са пожарима прошлог љета.

Слика сурове стихије и надљудских напора ватрогасаца из завичаја није их оставила равнодушним.

„Међу ватрогасацима је био велики број добровољаца и сви су били наедекватно обучени за ‘прву борбену линију’. Онда смо дошли на идеју да том народу помогнемо – а квалитетна опрема је и најбоља одбрана у опасним ситуацијама на тако тешком, кршевитом терену какав је у Херцеговини“, каже Шошо.

У акцију су се солидарно укључили већином Требињци из Канаде, чија је жеља, додаје он, да и убудуће помажу свој завичај.

Најављује да ће сљедећа акција бити усмјерена на набавку возила хитне медицинске помоћи, чије је присуство на пожаришима изузетно важно.

Ви појма немате колико Требиње нама значи. Требиње је за нас бисер Балкана. Много људи отамо имају жељу да буду у сталном контакту са Требињем. Информација из старога краја никада није довољно“, каже Шошо.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Требиње Трипо Ћук захвалио је нашим сународницима из Канаде на помоћи „од изузетно велике употребне вриједности“, али и иницијатору акције из Требиња Манојлу Ћуку, директору Центра за информисање и образовање.

Са опремом из Канаде и новим инвестицијама Града Требиња и Републике Српске у ватрогасну оперативу, предостојећу пожарну сезону требињски ватрогасци дочекују – и спремнији и опремљенији.

„Територијална ватрогасна јединица од Ватрогасног савеза РС добила је и 300.000 КМ за набавку новог навалног ватрогасног возила са дуплом кабином, а као што знате –  Град Требиње крају приводи изградњу модерног ватрогасног дома, који ће нам омогућити пуно веће оперативне и маневарске способности у организовању смјештаја људи и техничких средстава“, каже Трипо Ћук.

Испред Градске управе ријечи захвалности Требињцима из Канаде на вриједној пошиљци упутио је и замјеник градоначелника Мирко Ћурић, додајући да га посебно радује што ће наши земљаци у Канади наставити да помажу завичај – акцијом за набавку возила хитне помоћи.

 „Као што знате, када је пожарна сезона, људи распоређени на више локација а возила Дома здравља заузета – од велике користи била би нова возила хитне помоћи. Нама је борба против пожара приоритет, у чему имамо велику подршку и Републике Српске – а уз градњу модерног ватрогасног дома и набавку новог возила подсјећам да је донесена и одлука о куповини хеликоптера који би био стациониран управо на подручју Требиња“, истиче Ћурић.

Р.С.