Odbrana »jataka« traži saslušanje Ratka Mladića

ratko mladic
BEOGRAD | Na ponovljenom suđenje optuženima za pomaganje u skrivanju generala Ratka Mladića od 2002. do 2006. godine, koje je danas nastavljeno pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, zatraženo je da kao svjedok odbrane video-linkom iz Haškog tribunala bude saslušan nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.
Odbrana je ukazala da bez iskaza generala Mladića ne može da bude u potpunosti utvrđeno činjenično stanje u predmetu i da je njegovo svjedočenje od ključnog značaja.
Sud je ranije u više navrata tražio od Haškog tribunala da mu dozvoli da video-linkom sasluša Mladića, ali na to nije dobio pozitivan odgovor.
Novi sudija rekao je da će odluku o prijedlogu za saslušanje Mladića video-linkom donijeti tokom postupka.
Sudski proces protiv Mladićevih pomagača počeo je 2007. godine. Prvom presudom oni su uglavnom bili oslobođeni optužbi ili je optužba protiv njih odbijena zbog zastarjelosti, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je da se suđenje ponovi.
Na današnjem suđenju pred novim sudijom, odlučeno je da se ponovo pred sudom saslušaju svi svjedoci, a ne da se čitaju njihovi iskazi.
Iskaze su danas dali svjedoci Vladimir Purković, Srboljub Nikolić, Radmila Brstina i Marjan Mirčevski, koji su ostali pri ranije datim izjavama, dok se osmoro pozvanih svjedoka nije pojavilo u sudnici.
Suđenje će saslušanjem svjedoka biti nastavljeno 25. juna.
Desetoro optužnih se tereti da su u različitim periodima od 2002. do 2006. godine pomagali generalu Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Haški sud izdao nalog za njegovo hapšenje.
Prvooptuženi oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo preminuo je tokom procesa.
Prvom ukinutom presudom, Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić bili su oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića, dok je optužba bila odbijena protiv Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Vasković Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoja Govedarice.
Srna