Одлучно ПРОТИВ породичног и родно заснованог насиља

ТРЕБИЊЕ │ Новим Кривичним закоником – у којем су уграђене одредбе Конвенције Савјета Европе о спречавању свих облика насиља над женама, Република Српска је постала дио друштава опредијељених за одлучну борбу против породичног и родно заснованог насиља.

Ово је вечерас рекла Мирјана Лукач, директорица Џендер центра Владе РС, на трибини у организацији Актива жена Градског одбора СНСД-а Требиње, којом је у нашем граду завршена кампања „16 дана активизма борбе против насиља над женама“.

Она је рекла да је усклађивање Кривичног законика са одредбама конвенције био важна али прва степеница, те да је наредни изазов – како обезбиједити да се одредбе ове конвенције на свим инстанцама друштвеног живота проводе и у пракси.

„Прије свега то зависи од свих субјеката који су укључени у проблематику борбе против насиља у породици. А то су центри за социјални рад, центри за ментално здравље, полиција и судови. Када су у питању судови и тужилаштава биће потребне и едукације у смислу начина на који ће законски прописи бити имплементирани, јер од њих зависи да ли ће се насиље процеусирати на начин како то одребе конвенције предвиђају или на неки други“, истакла је Лукач.

Она је додала да породично и родно засновано насиље постоје свугдје у свијету, да ову негативну друштвену појаву није могуће употпуности искоријенити, али ни да Република Српска није друштво са посебно израженом стопом ових видова насилничког понашања.

„Насиље постоји и у много развијенијим земљама од наше – само што имају и развијенији систем за збрињавање жена погођених насиљем, у смислу да им се обезбиједи економска независност. То је за жртве и најважније – да се извуку из такве заједнице и буду економски независне. Ако се морају вратити тамо гдје је насиље почињено, онда је све то само зачарани круг“, напоменула је Лукач.

Она је додала да овакве трибине могу бити веома корисне у смислу подизања свијести јавности да је насиље над женама неприхватљиво, напоменувши да о родно заснованом и насиљу у породици морамо говорити свакодневно а не само одређеним данима у години.

Предсједник ГО СНСД-а и градоначелник Требиња Лука Петровић поручио је на трибини да друштво мора учинити напоре да овакви случајеви буду на вријеме препознати и да се жртвама насиља обезбиједе адекватни механизми помоћи, те подсјетио да је Градска управа у Требињу, на чијем је челу, далу пуну подршку изградњи сигурне женске куће у нашем граду, која ће бити уточиште женама и дјеци који због насиља морају да напусте породичну заједницу.

„Апсолутно смо становишта да је та пошаст присутна у нашем друштву и да потребно урадити нова правила и уредбе, промјене закона како би се насиље у породици искоријенило и да би сваки човјек имао право на слободан живот, све у складу са принципима демократије“, рекао је Петровић.

Предсједник Актива жена ГО СНСД Требиње Валерија Лакић истакла је да је насиље на женама „најтужнији и најпримитивнији облик насиља и кршења људских права“,  да по свеприсутности у свијету „не познаје ни границе, ни  економске прилике“, али и да је Република Српска опредијељена да ангажује све своје потенцијале како би заштитила породицу и жену од свих облика насилничког понашања.

Р.С.