Одлука о притвору у року од 24 сата

380470_1

САРАЈЕВО │ Суд БиХ ће у законском року од 24 сата донијети одлуку о захтјеву Тужилаштва БиХ за одређивање притвора директору Агенције за банкарство Републике Српске Славици Ињац, директору Инвестиционо-развојне банке Снежани Вујнић и осталим осумњиченим да су оштетитили Бобар банку и банкарски сектор у БиХ за 122 милиона КМ, саопштио је поступајући тужилац.

 

Тужилац Дубравко Чампара образложио је на синоћњем  вишесатном рочишту захтјев за одређивање мјере притвора осумњиченима за организовани криминал, злоупотребу службеног положаја и овлаштења у привреди, прање новца, фалсификовање службене исправе и службених књига, чиме су изазвали штету од 122 милиона КМ, те несигурност у банкарски сектор и озбиљну штету и реперкусије за БиХ.

 

Чампара је навео да је Тужилаштво доставило доказе у пет регистара документације прикупљене у претресима Бобар банке, Агенције за банкарство и Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, те записима о саслушању осумњичених, вјештака економске и графолошке струке.

 

Тужилац тврди да је новац највјероватније нестао из БиХ, те да су у овом предмету осумњичена укупно 24 особе, међу којима је и Дарко Јеремић који је у бјекству. Адвокати осумњичених Миљкан Пуцар, Драган Ступар, Вељко Чивша, Дејан Богдановић, Петко Будиша, Владо Адамовић и Мухидин Капо затражили су да се као неоснован одбије приједлог Тужилаштва за одређивање притвора, проблематизујући надлежности Суда и Тужилаштва БиХ, будући да је банкарски сектор искључиво у надлежности ентитета.

 

Они су тражили да осумњиченим буде одређене мјере забране. Адвокати су указали да су се осумњичени држали законских процедура у банкарству, те да не постоји законски разлог, нити основана сумња да су чланови организоване криминалне групе.Они су указали да нису имали довољно времена да остваре адекватан увид у доказе, односно два ДВД-а и пет регистара.

 

Миљкан Пуцар, адвокат првооптужене Славице Ињац, указао је да је било банкрота банака и у земљама окружења, али да ни у једном случају за то није одговарао директор агенција за банкарство. Тужилац Чампара на крају рочишта истакао је да Тужилаштво остаје при свом приједлогу, указујући да је у овом предмету настала огромна штета за БиХ и ентитете, а да је када је ријеч о питању надлежности спис за овај предмет доставио дистрикт Брчко и главни тужилац Републике Српске Махмут шврака.

 

Ухапшени у оквиру акције „Лавина“ осумњичени су да су оштетили Бобар банку и банкарски сектор, а међу њима су директор Агенције за банкарство Српске Славица Ињац и директор Инвестиционо-развојне банке Снежана Вујнић, саопштено је из Тужилаштва.

 

Мјере за одређивање притвора односе се и на директора Бобар банке од маја 2010. године до марта 2014. године Петра Цацановића, директора Бобар банке од марта 2014. године Ане Миросављевић, чланове Наџорног одбора банке Соњу Куртум и Сашу Томића, директора Сектора ризика у банци Батрића Ђуришића, интерног ревизора Здравка Дубова и замјеника директора банке и директора Сектора корпоративног банкарства Игора Продановића, наводи се у саопштењу.

 

Истрага у предмету наставља се против укупно 24 особе осумњичене за незаконитости којима је проузрокована штета од око 123 милиона КМ, те прибављена незаконита корист од најмање 115 милиона КМ и озбиљно „уздрман“ банкарски систем у БиХ, додаје се у саопштењу.

 

Агенција за осигурање депозита БиХ већ је оштећена за 56,7 милиона КМ који су морали бити исплаћени за депозите до 50.000 КМ, те су за наведени износ оштећени грађани БиХ.

 

БН ТВ