Odluka o puštanju generala na privremenu slobodu tek slijedi

BANJALUKA | Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, potvrdio je da je odbrana njegovog oca podnijela podnesak na stav tužioca koji se usprotivio zahtjevu odbrane da general Mladić bude upućen na liječenje u Rusiju, te da će Sudsko vijeće tek sada, kada ima stavove obje strane, odlučivati o tom zahtjevu.

On je pojasnio, da nije tačno da je „Tužilaštvo odbilo zahtjev odbrane za liječenje generala Mladića“, kako su prenijeli pojedini mediji u regionu, nego da se tužilac protivio zahtjevu odbrane, ali da on nema mogućnost da odbije zahtjev.

– Tužilac se protivio našem zahtjevu. On nema mogućnost da odbije zahtjev. Nema moć da odlučuje. Sud će tek sada da odlučuje o tome jer su obje strane svoje stavove izrazile do kraja. Nije Tužilaštvo odbilo zahtjev nego se tužilac protivio našem zahtjevu – rekao je Darko Mladić.

On je ocijenio da Tužilac može da se protivi „koliko hoće“, ali da su svi formalni uslovi za puštanje generala Ratka Mladića na liječenje prisutni.

– Skandalozno je što je tužilac ignorisao garancije Rusije i nalaze naših vještaka. On ih je paušalno odbio, ne ulazeći u suštinu, a tamo ima veoma važnih stavki koje se odnose na život generala Mladića i u vezi kojih su saglasni i naši i njihovi ljekari. Ne može mišljenje tužioca da bude iznad mišljenja ljekara – smatra Mladić.

On je rekao da očekuje da odluka Sudskog vijeća, koje odlučuje o zahtjevu odbrane, bude donesena u skladu sa Zakonom i humanitarnim normama.

– Zahtjev je hitan. Zbog stanja generala Mladića oni bi trebali brzo da odgovore. Velika odgovornost je na njima jer je odluka sudije na neki način od životnog značaja za generala Mladića – da li će tamo, ne daj Bože, nešto da mu se desi ili će ga pustiti na liječenje da se oporavi. Odgovornost je na njima – dodao je Mladić.

On kaže da očekuje da će Sudsko vijeće uvažiti realnost situacije i da će generala Mladića pustiti na privremeno liječenje jer niko ne traži ništa više od toga.

Darko Mladić je naveo da je odbrana ispunila sve uslove za privremeno puštanje radi liječenja koja su propisana u Pravilniku suda.

– Garancija Rusije je tu ključna jer ona garantuje da će general da se vrati kada bude potrebno. To nije ništa novo jer su i druge države davale druge garancije, uključujući i Kosovo koje nije država, pa su prihvatili u Tribunalu, za mnogo manje bolesne pritvorenike – rekao je Mladić.

Prema njegovom mišljenju, skandalozno je to što je tužilac ignorisao garancije Rusije. „On se ponašao kao da za njega ne postoji ruska država. To je uvreda za Rusiju“, smatra Mladić.

Agencije