Odmazda: Žestoki vazdušni napadi na ID

putin sirija napadi

MOSKVA I Uzrok pada ruskog aviona u Egiptu je eksplozija bombe, izjavio je danas direktor federalne bezbjedosne službe Rusije Aleksandar Bortnikov dodavši da su tragovi eksploziva pronađeni na ostacima aviona.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obećao je da će krivci za napad biti pronađeni i kažnjeni.

“Možemo da kažemo da je avionska nesreća na Sinaju bila teroristički čin”, preneo je Bortnikov Putinu.

“Tokom leta, aktiviran je eksploziv domaće proizvodnje snage 1,5 kilograma TNT. Kao posledica toga, avion se raspao u vazduhu”, rekao je Bortnikov, prenosi kanal “Raša Tudej”.

On je dodao da Rusija nudi 50 miliona dolara za informaciju o onima koji su umješani u taj teroristički napad.

Predsjednik Putin naredio je ruskim specijalnim službama da se usredsrede na pronalaženje odgovornih za teroristički napad.

Džihadisti Islamske države koji su u sukobu sa snagama bezbjednosti u egipatskom dijelu Sinajskog poluostrva, tvrde da su oni srušili ruski Erbas A321 samo 23 minuta poslije polijetanja iz ljetovališta Šarm el Šeik,početkom mjeseca, na letu do Sankt Peterburga kada je poginulo 224 putnika i članova posade.

Predsednik Rusije je rekao da ovo nije prvi put da se Rusija suočava sa “varvarskim terorističkim zločinima”, podsjetivši na eksplozije na železničkoj stanici u Volgogradu u decembru 2013. godine.

“Nismo zaboravili ništa i nikoga. Ubistvo naših državljana na Sinaju je među najkrvavijim zločinima po broju žrtava”, rekao je Putin.

“Akcije naše vojske u Siriji moraju ne samo da se nastave, već i intenziviraju tako da teroristi razumeju da je odmazda neizbežna”, poručio je ruski predsednik

Svega nekoliko sati nakon što je Vladimiru Putinu predočen izvještaj u kojem stoji da je rušenje ruskog aviona iznad Sinaja đelo terorista, uslijedio je žestok odgovor.

U toku su žestoki vazdušni napadi ruskih snaga na Raku, grad na sjeveru Sirije nad kojim su kontrolu preuzeli militanti Islamske države i koji se smatra njihovim „glavnim gradom“.

„U ovom trenutku ruske snage izvode žestoke vazdušne napade u Raki, što pokazuje da i oni postaju svjesni koliku prijetnju predstavlja Islamska država“, kazao je visoki francuski zvaničnik za Reuters.

Podsjetimo, Putin je najavio osvetu teroristima ID-a za rušenje ruskog aviona, u kojem je poginulo 224 putnika i članova posade. U Egiptu su uhapšene dvije osobe za koje se sumnja da su teroristima pomogle postaviti bombu u avion.

Aktivisti na društvenim mrežama potvrđuju informacije o novim vazdušnim napadima u Raki.
Agencije