Одржан округли сто мреже за подршку жртвама, сведоцима на подручју надлежности Окружног суда у Требињу

ТРЕБИЊЕ I У организацији Агенције за сарадњу, едукацију и развој „АЦЕД“ из Бањалуке, данас је у Требињу организован округли сто мреже за подршку жртвама, свједоцима на подручју надлежности Окружног суда у Требињу.

Округли сто реализује се у оквиру пројекта „Осигурање приступа правди за свједоке – жртве кроз јачање постојећих и успостављање нових мрежа подршке свједоцима у БиХ.

Дејан Јовановић из Агенције за сарадњу, едукацију и развој појаснио је да кроз реализацију пројекта формирана мрежа, како би кроз примјере добре праксе представили потребе и начине да се одговори на потребе особе која се појави на суђењу.

Како се чуло на округлом столу, циљ успостављања мреже у Херцеговини био је да се помогне онима, који су били свједоци кривичних дијела током протеклог рата, онима који су били заточени у логорима, да уз подршку институција и невладинигх организација имају стручну подршку прије и у току суђења.

„На тај начин желимо да та особа зна коме да се обрати, јер ако нема добру стручну подршку или некога из институција да помогне, тешко да ће ту ретрауматизацију поново да поднесе, казао је Ранко Мастиловић из Центра за социјални рад из Гацка.

Пројекат уз финансијску подршку Европске уније проводе Удружење грађана „Виве Жене“ из Тузле у партнерству са Удружењем грађана „Медица“ из Зенице“ и Фондацијом „Удружене жене“ из Бањалуке.

М.И.