Održan SVEČANI DEFILE povodom Dana Republike (FOTO)

BANJALUKA │ Povodom proslave Dana Republike – 9. januara, u centru Banjaluke održan je svečani defile.

Vitomir Petričević, komandir počasne jedinice, predao je raport Željki Cvijanović, predsjednici Republike Srpske.

Svečanom defilu prisustvovala je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Tu su bili i predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić, pripadnici Trećeg /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predstavnici diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i društenog života i brojni građani.

Povodom „Sto godina od ulaska Srpske vojske u Banjaluku“, ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića, u koloni na čelu sa konjanikom, marširali su kadeti Policijske akademije. Kadeti su bili odjeveni u tradicionalnu uniformu srpskog oficira i srpskog vojnika, a u ruci nosili pukovske zastave Srpske vojske sa kopljima i lentama.

Na polaznoj liniji za svečani defile postrojeni su ešaloni Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i civilnog sektora.

Paradni marš, djelo Stanislava Biničkog, izvodio je Policijski orkestar.

Svečani defile čini Zastavni vod, 10 ešalona jedinica i pet motorizovanih ešalona Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, čija su 782 pripadnika dali živote za Republiku Srpsku. Civilni sektor čine 23 ešalona, od čega je jedan motorizovan.

Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, zahvalila se onima koji su stvarali Republiku Srpsku i onima koji su je u miru izgrađivali, pozivajući sve da se ujedine u razvoju Republike Srpske.

Pjesmom „Pukni zoro“ zavšen je svečani defile na ulicama Banjaluke.

 

Odlikovanja povodom 9. januara – Brnabićevoj Orden na lenti

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović povodom 9. januara – Dana Republike, odlikovala je zaslužne institucije i pojedince.

„Zadovoljstvo mi je što u stabilnim uslovima političkim, ali i ekonomskim, obilježavamo ovaj važan dan. Na ovaj način želimo da iskažemo poštovanje prema svojim građanima. Stabilne institucije, garant su jake Srpske. Znam i vjerujem u čvrstinu ovog naroda. Znam da ćemo da savladamo prepreke koje su pred nama“, rekla je Cvijanovićeva.

Naglasila je da je zahvalna svima koji su pomogli da Srpska bude jača, bolja.

„Ovo je prilika da se zahvalimo njima na svemu što su dali za Republiku Srpsku“, istakla je Cvijanovićeva.

Na osnovu odluke predsjednika Srpske odlikovanja je primilo 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja, a Cvijanovićeva će uručiti i jedno posthumno odlikovanje.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović odlikovala premijerku Srbije Anu Brnabić Ordenom Republike Srpske na lenti, koji joj je dodijeljen za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Srpske, te za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je, povodom proslave 9. januara – odlikovala i ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova. Ivancovu je uručen Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Rusije i Srpske.

Posthumno odlikovan je i general-major Vojske Republike Srpske Slavko Lisica, koje je preuzeo njegov sin Nenad.

General-major Lisica posthumno je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama Vojske Republike Srpske u oružanoj borbi sa neprijateljem i oslobođenje Srpske.

Proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga odlikovan je Ordenom časti sa zlatnim zracima, za izvanredne rezultate u košarci i njenoj promociji u Republici Srpskoj, kao i za zasluge u oblasti humanitarnog rada.

Za priznat višegodišnji javni rad i zasluge na intenziviranju saradnje u oblasti zdravstva, ekonomije, trgovine i privrede Italije i Republike Srpske Ordenom časti sa srebrenim zracima odlikovan je počasni predsjednik Privredne komore Italije za BiH Pijetro Bakarini.

Dječijem horu „Vrapčići“ iz Banjaluke dodijeljen je Orden Njegoša drugog reda za izvanredne uspjehe i nagrade ostvarene na dječijim festivalima u zemlji i inostranstvu, kao i za njegovanje dječjeg horskog pjevanja, a povodom 25 godina postojanja.

Načelnik Službe za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Milanko Maksić odlikovan je ordenom Krst milosrđa za priznat dugogodišnji rad u zdravstvu i veliki doprinos u razvoju zdravstvenih usluga i liječenju pacijenata sa područja Srpske.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banjaluke, protojerej-stavrofor iz Brčko distrikta Slavko Maksimović i akademski slikar Mladen Karan. Njima su odlikovanja dodijeljena za zasluge u oblasti humanitarnog i duhovnog rada, očuvanju tradicije i dostignuća u oblasti likovne kulture i umjetnosti od značaja za opštu afirmaciju Republike Srpske.

Zlatnom medaljom za hrabrost za poseban doprinos u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, te za ispoljenu ličnu hrabrost predsjednik Srpske je odlikovala pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Sifeta Okića iz Doboja, Dragana Samardžića iz Trebinja i Njegoša Đekanovića iz Banjaluke.

Za sveukupan doprinos opštem razvoju i afirmaciji Republike Srpske Plaketa „Sveti Stefan“ dodijeljena je Saši Vlaisavljeviću, generalnom direktoru beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“, studentu pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Sonji Trbojević i studentu četvrte godine Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dušku Kostiću.

Republičkoj organizaciji porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih civila dodijeljen je Orden časti sa zlatnim zracima. Ovu organizaciju je 15. septembra 2018. godine odlikovao tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nakon dodjele odlikovanja premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila se na Ordenu koji joj je dodijeljen za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Srpske, te za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.

„Zahvalna sam za visoki orden, koja je za mene potvda odgovorne politike i biće za mene stalni podsjetnik koji imam prema Srpskoj i njenim građanima„, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je odnos Srpske i Srpske prevazilazi uobičajne okvire bilateralne saradnje.

„Naš odnos baziran je na međusobnoj brizi i podršci Srbije za opstanak i napredak Srpske„, istakla je premijerna Srbije.

Brnabićeva je naglasila da prošlost nećemo zaboraviti, ali da idemo ka budućnosti.

„Naša saradnja je stvarna, gradimo zajednički infrastrukturu, bolnice, škole, vrtiće…. Zahvaljujemo se u svoje ime, ali i svih svojih kolega na ovom priznanju„, navela je Brnabićeva.

Nezavisne novine/RTRS