Одржана војна парада на Црвеном тргу поводом Дана побједе

МОСКВА I Русија је Дан побједе обиљежила величанственом војном парадом на Црвеном тргу у Москви.

На почетку Параде побједе, на којој учествује више од 12.500 војника, министар одбране Русије Сергеј Шојгу извршио је смотру јединица, после чега је услиједио рапорт предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину.

„Наш дуг је да чувамо памћење на храброст војника који су дали за животе других. Увек ћемо бити поносни на то што Совјетски Савез није повио кичму пред суровим непријатељем“, рекао је Путин и истакао: „Наш народ се борио до смрти“.

Услиједио је минут ћутања, а предсједник је подсјетио на страдале и патњу коју је рат донео.

На паради на московском тргу биће приказан нови роботизовани тенк „уран 9“ и нови оружани системи тестирани на бојном пољу у Сирији.

Предсједник Србије Александар Вучић присуствује Паради, на позив предсједника Русије.

У представљању борбених возила, приказан је тенк Т 34-85, главни совјетски тенк у Другом светском рату, којим је совјетска војска ушла у Берлин, као и тенк пете генерације „армата“.

Представљена су и возила ваздушних десантних снага, самоходне хаубице, ракетни бацачи, бук системи.

На паради се приказује и роботизовани тенк „уран 9“ и нови оружани системи тестирани на бојном пољу у Сирији.

„Вишенамјенски роботизовани борбени комплекс ‘уран 9’ наоружан је противтенковиским ракетама, топовима и митраљезом. ‘Уран 9’ може сам да лоцира мете, али одлуку о паљби доноси командир возила који сједи у блиндираном камиону не даље од три километра од ‘урана 9′“, наводи Би-Би-Си.

На војној паради je представљен и „роботизовани диверзант“, возило „уран 6“, које се користи за чишћење мина. Ово возило такође се вози даљински, а домет му је до једног километра.

Први пут на паради приказује се теренски пешадијски баги, намјењен за све терене. Возило АМ-1 има два сједишта за руске војнике, а дизајнирано је за пјешадију или специјалне јединице за примену током операција на неприступачним теренима, наводи Би-Би-Си.

Приказан је и нови дрон „Корсар“, који се може користити за ракетне нападе, извиђање и пренос залиха. „Корсар“ има домет већи од 160 километара, аутономију лета од 10 сати, а може летети на висинама до шест километара.

Уследио је и прелет хеликоптера, после чега и прелет бомбардера и ловачких авиона.

На небу изнад Москве су стратешки ракетни носачи Ту-160, Ту-95МС, бомбардери дугог домета Ту-22МЗ, авиони-танкери Ил-78, војно-транспортни авиони Ил-76МД, ловци Су-35, Су-30СМ, „миг 29“, пресретачи „миг 31БМ“, ловци-бомбардери Су-34, бомбардери Су-24М, јуришни авиони Су-25.

Очекује се да ће бити виђени и стелт ловачки авион пете генерације, понос руског ратног ваздухопловства, „сухој 57“ (познат и као Т-50), наводи Би-Би-Си, додајући да се и овај авион доказао на ратишту у Сирији.

Авиони „миг 31“ ће прелетјети Москву носећи нове хиперсоничне противбродске ракете „кинзал“, које могу уништити и носаче авиона.

Танјуг