Огромна суша услед људске грешке!

4092250_slika-susejpg
Сушни период који је на Блиском истоку трајао 14 година, најдужи је у последњих 900 година и уопште није наступио природним путем, наведено је у извештају америчке агенције НАСА.
Истраживачи НАСА-е закључили су да је период од 1998. до 2012. године био сушнији од било ког другог, као и да је суша изазвана људском грешком.

Научници Универзитета у Колумбији, Универзитета у Калифорнији и Санта Барбари утврдили су да је недостатак воде у Сирији резултат избијања грађанског рата 2011. године.

Испитали су податке о прстеновима дрвећа у неколико медитеранских земаља да би утврдили обрасце о сувим и влажним годинама у распону дужем од 900 година.

Водећи аутор студије, Бен Кук, истакао је да временске прилике у источном Медитерану варирају у протеклих девет векова, али да су најизразитије у последње две деценије.

„Недавна суша изван је опсега природних промена“, објаснио је Кук.

Нагласио је да је ово истраживање потврдило ранија испитивања у којима се дошло до закључка да је људски фактор узрок екстремних климатских промена.

Како би установили обрасце климатских промена, истраживачи су користили податке прикупљене у Северној Африци, Грчкој, Либану, Јордану, Сирији и Турској које су упоређивали са подацима прикупљеним у Шпанији, јужној Француској и Италији.

Бета