Око 34.000 људи тражи азил у Србији

Sastanak-Ministara
БЕОГРАД │ Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да је од почетка године значајно повећан број миграната који пролазе кроз Србију и да је више од 34.000 људи изразило намеру да затражи азил.
Небојша Стефановић је на заједничком састанку представника полиција Србије, Немачке, Аустрије, Мађарске и Бугарске указао да највећи број тих људи није поднео захтев за азил, јер Србију третирају као земљу транзита земљама Западне Европе, саопштио је МУП, преноси Танјуг.
„За проблеме илегалних миграната потребно је пронаћи практично решење и конкретне методе које ће помоћи да заштитимо државне границе, а да истовремено поступимо законито и да људима који долазе из ратом захваћених подручја, а који испуњавају услове, право на азил и омогућимо“, навео је Стефановић.
Mинистар полиције је колеге замолио за подршку и помоћ у виду технике – термовизијских камера, возила, сензора, али и људства које може ефикасније и боље да помогне у евиденцији и контроли ирегуларних миграната.
„Србија, као кандидат за чланство у ЕУ, спремна је да поднесе свој део терета“, рекао је Стефановић, истакавши да европске колеге могу да рачунају на подршку Србије.
Министар полиције је подсетио да је МУП предложило да један број аустријских, немачких и мађарских полицијаца са српским колегама патролира на граници са Македонијом.
Директор полиције Милорад Вељовић је истакао да је питање илегалних миграција озбиљно, да оптерећује све земље и да само заједничким радом може бити ублажено.
Подсетио је да је пре неколико дана са мађарским колегом Карољем Папом договорио да од понедељка, 29. јуна, заједно са српском граничном полицијом, десет колега из Мађарске патролира на граници Србије и Македоније, наводи се у саопштењу МУП-а.
РТС