Оланд: Грчка остаје у еврозони, помоћ ЕУ 80 милијарди евра

1
БРИСЕЛ │ Лидери еврозоне су данас у Бриселу постигли договор да Грчка остане чланица зоне евра и уз захтјеване драстичне реформе и уштеде добије од Европске уније подршку од 80 милијарди евра да би опоравила своју привреду и државу и могла да отплаћује дуг од 250 милијарди евра.

Како је послије засједања шефова држава или влада зоне евра изјавио француски предсједник Франсоа Оланд, парламент у Атини мора до сриједе да усвоји више темељних мјера за реформе и буџетске уштеде да би се кренуло у преговоре о програму подршке и да добије хитну финансијску подршку за отварање банака и плаћање дугова који доспевају у јулу и августу.

Грчки премијер Алексис Ципрас је изјавио да је „договор тежак“. „Издејствовали смо да се поново преговара о дуговима и Грегзит, излазак из еврозоне је прошлост„, рекао је.

Ципрас је, на основу јутрос склопљене нагодбе, преузео обавезу да се од приватизације грчких државних предузећа и друге имовине створи фонд од 50 милијарди евра, са сједиштем у Атини, који ће бити јемство за отплату дугова, али из којег ће се такође финансирарати пројекти за оздрављење и раст привреде, без чега Грчка не би могла дугорочно да плати дугове, како је представио француски предсједник.

Оланд је додао да ће управо у том циљу Грчка добити 34 милијарде инвестиција из ЕУ фонда од 320 милијарди евра за поспјешење; привредног раста и запошљавања у Унији.

Француски предсједник је додао Грчка није хтјела да настави сарадњу и тражи позајмице од Међународног монетарног фонда(ММФ), али су партнери у еврозони Ципраса успјели да увјере да је за обе стране боље да и ММФ буде јамство за позајмице које ће Грчка добити од ЕУ.

Споразум о хитној финансијској подршци и преговорима о свеокупном програму подршке опоравка Грчке садржи и одређене олакшице и продужетак рокова за отплату грчког дуга.

Ципрас је нагласио да је „битка била тешка и биће тешка“. „Народ мора подржати наше напоре„, рекао је Ципрас и додао да то значи даље стезање каиша за становништво, али је подвукао да се „Грчка мора борити и даље против олигархије која је земљу гурнула у овакву ситуацију.

„Борили смо се да испослујемо најбоље могуће рјешење и данас постигнуто рјешење омогућава Грчкој да очува финансијску стабилност и да јој обезбиједи средњорочно финансирање“, истакао је грчки премијер.
Независне новине