Оланд потврдио да се авион Иџиптера „срушио“

077496Авион египатске компаније Еџиптер на лету из Париза за Каиро са 66 путника и чланова посаде нестао је рано јутрос са радара, саопштила је авиокомпанија.

12.58 – Француски председник Франсоа Оланд потврдио је да се „срушио“ авион египатске компаније Иџиптер који је нестао са радара ноћас изнад Медитерана, пренио је АФП.

„Информације које смо прикупили – министри, чланови владе и наравно египатске власти – потврђују, нажалост, да се авион срушио и да је изгубљен“, рекао је Оланд.

„Морамо да осигурамо да знамо све о узроцима онога што се десило. Ниједна хипотеза није искључена или фаворизована“, рекао је француски предсједник у телевизијском обраћању.

12.15 – Постоји неколико сценарија који су могући узрок јутрошњег нестанка авиона Иџиптера са 66 путника и чланова посаде, а стручњаци истичу да је терористички напад највјероватнији. „Већа техничка грешка, као што је експлозија мотора, мало је вјероватан узорк“, изјавио је стручњак за аеронаутику Џерард Фелцер, указујући да је у питању релативно нов авион А320 из 2003.

Бивши директор француске авијацијске службе за истрагу и анализу Жан-Пол Труад изјавио је да је то модеран авион и да „у овом инциденту квалитет авиона и одржавање не могу бити доведени у питање“. Експерти, такође, вјерују да је мало вјероватно да је авион оборен са земље.

„Не можемо искључити могућност да га је грешком оборила друга летјелица, али то је нешто што би се већ сазнало“, додао је Фелцер.

Уколико се испостави да је у питању био бомбашки напад, истражитељи ће морати да одговоре како је она доспјела у авион, наводи АФП.

Фелцер наводи да је „увијек могуће унијети бомбу у авион јер је стопроцентна зашита немогућа“.

10.30 – Египатски премијер Шериф Исмаил изјавио је да је у току потрага за путничким авионом компаније Иџиптер са 66 путника и чланова посаде који је ноћас нестао изнад Медитерана те да је још увек рано искључити могућност било ког узрока, укључујући и тероризам.

На питање да ли може да искључи могућност да иза инцидента стоје терористи, Исмаил је рекао: „У овом тренутку не можемо ни да искључимо, ни да потврдимо ништа. Потрага мора да се заврши да бисмо могли да знамо узрок“.

Међу 10 чланова посаде била су три безбједносна агента, преноси британски „Гардијан“ наводећи да је то уобичајена пракса.

09.59 – Египатско Министарство за цивилну авијацију саопштило је да је прерано да се потврди да се путнички авион који је нестао током лета изнад Медитерана заиста срушио. Тимови који учествују у потрази још нису пронашли никакве трагове олупине, што би потврдило наводе да се авион срушио.

Додатну конфузију изазвало је саопштење авио-превозника у којем је речено да је египатска војска примила сигнал из авиона више од сат времена након што је летјелица требало да слети у Каиру послије лета из Париза.

Армија је у саопштењу демантовала да је примила било какву поруку.

Медији су пренијели да је сигнал примљен у 04.26 часова по локалном времену, што је два сата касније у односу на вријеме када је остварен посљедњи контакт путем радара.

У извјештајима се наводи да је могуће да је ријеч о аутоматском сигналу који шаље локатор уграђен у авион.

09.22  – Египатска војска негирала да је примила сигнал авиона који је нестао изнад Средоземног мора.

09.15 – Свједоци саопштили да су видели бљесак на небу у тренутку нестанка MS804, саопштава израелски Haaretz, преноси Спутњик.

08.41 – Систем за ванредне ситуације из египатског путничког аивона који је нестао током лета изнад Средоземног мора послао је сигнал који је примљен у 04.26 часова по локалном времену, саопштила је компанија „Иџипт ер“. Египатско Министарство за цивилну авијацију саопштило је да је овај сигнал примила војна јединица. „Гардијан“ наводи да је могуће да је ријеч о сигналу локатора који је уграђен у летјелицу.

Агенције