„Олуја“: Срби тугују, а Хрватска слави

765-430-3c3afcf0c85e1397c6c6fd0150f927b3

БЕОГРАД/ЗАГРЕБ │ Док Република Српска и Србија тугују за жртвама, Хрватска се спрема за централну прославу 21. годишњице војно-полицијске операције „Олуја“, током које је из те бивше југословенске републике насилно протерано више од 200.000 Срба.

На централну прославу у Книну, како је најављено, данас се очекује долазак око 100.000 људи из целе Хрватске, за које је обезбеђен и организовани превоз.

Програм централне прославе у Книну почиње ујутро, подизањем хрватске заставе на тврђави.

Затим ће уследити парада до Трга Анте Старчевића, а код споменика „Олуја 95“ предстваници државе ће положити венце и запалити свеће у спомен погинулим хрватским војницима.

 

Потом ће бити служена миса у книнској цркви.

 

Увече, на градском стадиону, биће одржан концерт Марка Перковића Томпсона, певача познатог по величању усташа у својим песмама. Концерт се одржава под називом „Победа за хероје“, а сав приход намењен је за обнову водоторња у Вуковару.

Овогодишњи прославу заједно организују Министарство одбране, унутрашњих послова и ветерана, као у Канцеларија председнице Хрватске, те хрватски парламент и град Книн.

Председник организационог одбора, командант Хрватске копненене војске генерал-пуковник Мате Остовић је раније најавио да ће у организацији и прослави ове годишњице учествовати око 550 припадника Оружаних снага Републике Хрватске, а више од 300 њих ће учествовати и у свечаној паради.

Такође је из полиције најављено да је посебан нагласак стављен на безбедносни аспект обележавања, како га у Хрватској зову, „Дана победе и домовинске захвалности“, па ће у Книн бити доведене додатне снаге.

Агенције