Oprostite se od ukradenog auta, već je u dijelovima

kradja-auta-001
BEOGRAD l U Srbiji se dnevno ukrade nekoliko automobila. Bojani i Marku iz Beograda ukrali su vozilo “ispred nosa”.
U policiji im je rečeno da se “oproste od automobila”.
Inače, Bojani i Marku automobil marke “reno megan” je ukraden u zoru 9. juna sa parkinga zgrade u kojoj stanuju. Čuli su kako lopov pokreće vozilo, dotrčali su do prozora i vidjeli kako im odvozi automobil, javlja B92.
“Čuli smo da neko pali automobil, zvuk nam je bio poznat. Kad smo dotrčali do prozora, videli smo kako nam odvoze kola. Odmah smo pozvali policiju da prijavimo krađu. Rekli smo im i u kom je pravcu odvežen naš automobil. Rečeno nam je da dođemo u stanicu da se sačini zapisnik, a da će kolege biti obaveštene o “nemilom događaju”, kaže Bojana Simić.
Inspektor im je, kako navodi, rekao da se “oproste od automobila, jer je već negde u delovima”. U policijskoj stanici su čuli i da je moguće da će im lopovi tražiti otkup u visini od 1/3 od vrijednosti automobila.
Od tog jutra niko im se nije javio sa informacijom o nestalom vozilu, ali im se javilo mnogo ljudi koji su u istim situacijama, dobili identične odgovore u policiji.
Bojana i Marko nisu odustali od samostalne potrage za svojim automobilom. Objavili su apel na društvenim mrežama, obavijestili su taksi udruženja i medije i nadaju se da njihov “megan” nije “već u dijelovima”.
Krađom, preprodajom i otkupom automobila od vlasnika na Balkanu bavi se nekoliko dobro organizovanih kriminalnih grupa. Vozila se najviše kradu zbog rezervnih delova, ali i kako bi se tražio otkup od vlasnika. Jedan broj ukradenih vozila se krijumčari na crno tržište susjednih zemalja.
Lopovi ponašanje vlasnika prate i po nekoliko dana kako bi se izabralo savršeno vrijeme za krađu. Vozila se najčešće kradu noću i prođu kroz nekoliko ruku u vrlo kratkom vremenskom periodu. Za manje od pola dana automobil je rasklopljen i dijelovi su prokrijumčareni preko granice.
Prosječan pripadnik tzv. auto-mafije star je između 20 i 40 godina, odlično je obučen, specijalizovan je za određene tipove vozila, dobar je vozač, nije narkoman, a najčešće ima završen zanat u vezi sa saobraćajnom strukom.
Ukradeno 2.000 automobila
U Srbiji je prošle godine ukradeno oko 2.000 automobila, polovina od toga ukradena je u Beogradu.
U 2013. je ukradeno 2.231 vozilo ,od čega najviše u Beogradu – 1.180, a slede Novi Sad – 185, Kragujevac – 75 i Niš – 55.
Prema godišnjoj statistici od 1995, „rekordna“ po krađi automobila bila je 1998. godina, kada je ukradeno 7.671 vozilo, od toga u Beogradu 5.214, a sledeća po broju krađa je 2001, kada su nestala njih 7.224 (u Beogradu 4.783).
B92