Општина Невесиње покренуће процес брендирања кромпира

НЕВЕСИЊЕ │ Општина Невесиње покренуће процедуру заштите кромпира као производа препознатљивог географског поријекла и оригиналности, потврдио је начелник општине Миленко Авдаловић. Он је о овој теми разговарао са замјеником директора Агенције за безбједност хране Драганом Брењом и директором Агромедитеранског завода Мостар Марком Иванковићем и заједнички је оцијењено да би то било значајно за пољопривредне произвођаче у Невесињу. Појашњено је да заштићени производи имају већу цијену, предност на тржишту и олакшице при извозу.

Авдаловић  очекује да Општински парламент на једној од наредних сједница усвоји одлуку о покретању процедуре добијања цертификата, након чега би Пољопривредна служба општине  Невесиње иницирала оснивање удружења произвођача кромпира. Потребно је приложити и документацију којом се доказује веза са одређеним географским подручјем, као и историјске доказе производње.

Начелник каже да ће за провођење техничких процедура затражити помоћ Регионалне агенције за развој Херцеговине (РЕДАХ).

У Невесињу постоји вишедеценијска традиција производње кромпира, а наше поднебље утиче на то да се овај пољопривредни производ издваја квалитетом и да буде препознатљив на тржишту. У бившој заједничкој држави Невесиње је било четврти  произвођач сјеменског кромпира, а овдашњи пољопривредници су често добијали признања за производњу и квалитет.

Радио Невесиње