Orban hoće da zatvori granice sa Srbijom

Horgos
BUDIMPEŠTA | Premijer Mađarske Viktor Orban zaprijetio je da će ta zemlja zatvoriti granicu sa Srbijom da bi zaustavila priliv migranata.

Viktor Orban smatra da nije u redu da Srbija Mađarskoj šalje izbjeglice i dodaje da one moraju biti zaustavljene na teritoriji Srbije.

„Mi razmatramo svaku opciju, uključujući potpuno fizičko zatvaranje granica“, rekao je Orban u intervjuu državnom radiju Košut i dodao da bi odluka mogla biti donijeta u srijedu.

Vlade dveju zemalja će početkom jula održati samit posvećen tom pitanju, navodi AFP.

„Sada nisu u pitanju granice Šengenske zone, već je vrijeme da se ojačaju spoljne granice„, dodao je Orban, a prenosi RTS.

Mađarska je, osim Švedske, prošle godine primila više izbjeglica po glavi stanovnika od bilo koje druge članice EU – skoro 43.000. To je ogromno povećanje u odnosu na 2012, kada je njihov broj iznosio samo 2.000.

Od početka ove godine u Mađarsku je stiglo 54.000 imigranata, a očekuje se da će do kraja godine u tu zemlju doći i do 130.000, rekao je juče šef Orbanove kancelarije Janoš Lazar.

Početkom godine je došlo do porasta broja imigranata sa Kosova, ali većina imigranata koji sada dolaze su iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Prema zvaničnim podacima, 95 odsto njih prelazi u Mađarsku iz Srbije.

U Austriji, koja se graniči sa Mađarskom, takođe je došlo do povećanja broja migranata i ta zemlja je ove nedelje rekla da će poslati 40 policajaca na granicu Mađarske i Srbije da bi doprinijeli pojačanju granične kontrole.
BNTV