Оружје ратника средњег вијека пред посјетиоцима музеја (ФОТО)

ТРЕБИЊЕ │ У Музеју Херцеговине вечерас је отворена тематска историјска изложба „Доба витештва – оружје и оклопи средњовјековних ратника из збирки Музеја Републике Српске“.

На изложби су приказано 18 примјерака средњовјековног хладног оружја из раздобља од 11. до 16. вијека, који се налазе у фундусу Музеја Републике Српске, а прикупљани су од 1931. до 2012. године, када је ископан посљедњи експонат оружја.

У питању му мачеви, копља, буздовани и бојне сјекире. И све то оружје пронађено је да подручју некадашње земље Доњи крај, а то је област слива Врбаса и Сане“, појашњава аутор изложбе, музејски савјетник Јанко Врачар.

Међу експонатима средњевјековног оружја је и добро очувану верижна кошуља из раздобља од 14. до 15. вијек, а изложбу прате каталог и одговарајући панели у којима је дат историјски пресјек развоја средњовјековног витештва и технике ратовања, са посебним освртом на војну организацију средњовјековне Србије и Византије.

Врачар се нада да ће посјетиоци кроз тематску историјску изложбу сазнати више о витештву и боље разумјети средњи вијек, о којем су, како је рекао, још „кривицом“ просвјетитеља остале погрешне представе – да је ријеч о мрачном добу цивилизације.

Изложбу је отворио начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња Зоран Милошевић истакавши да поставка на занимљив начин посјетиоцу приближава један сегмент средњовјековне прошлости, живот ратника и начин њиховог ратовања, као и оружје које су користили.

„Ово је важан дио наше средњовјековне прошлости. Вриједност изложених експоната је изузетно велика, а посебан значај ове поставке је што се овакви примјерци веома ријетко могу видјети у нашим музејима или приватним колекцијама“, казао је Милошевић.

Тематску историјску изложбу о средњовјековном витештву посјетиоци Музеја Херцеговине могу да погледају до 15. октобра.

Р.С.