Осам особа ухапшено због хаварије у ХЕ „Дубровник“

Осам особа ухапшено је у оквиру криминалистичке истраге несреће која се у јануару догодила у Хидроелектрани „Дубровник“ у Плату, јављају хрватски медији.

Незванично, пет особа ухапшено је у Загребу, а међу њима је и Никола Рукавина, члан Управе ХЕП-а, једна особа у Сплиту, а двије у Дубровнику.

Несрећа у ХЕ Плат догодила се 10. јануара, када је избио пожар. Тројица радника погинула су покушавајући да се извуку из ватром и димом захваћеног тунела.

Медији преносе саопштење МУП-а Хрватске да се ухапшени сумњиче за тешка кривична дјела против опште сигурности те за опасно извођење грађевинских радова.

Тројица се сумњиче да су као директори, уједно и одговорне особе инвеститора у градњи, током наручивања и праћења грађевинских радова обнове и санације Хидроелектране Дубровник пропустили предузети законом предвиђене радње због чега грађевински радови нису изведени у складу с релевантним прописима и правилима струке.

Осталих пет особа, наводи МУП у саопштењу, сумњиче се да као пројектанти и извођачи радова грађевинске радове обнове и санације Хидроелектране Дубровник нису изводили у складу с техничким прописима и правилима струке што је непосредно угрозило безбједност запослених и имовине.

РТ/агенције