Osam osoba uhapšeno zbog havarije u HE „Dubrovnik“

Osam osoba uhapšeno je u okviru kriminalističke istrage nesreće koja se u januaru dogodila u Hidroelektrani „Dubrovnik“ u Platu, javljaju hrvatski mediji.

Nezvanično, pet osoba uhapšeno je u Zagrebu, a među njima je i Nikola Rukavina, član Uprave HEP-a, jedna osoba u Splitu, a dvije u Dubrovniku.

Nesreća u HE Plat dogodila se 10. januara, kada je izbio požar. Trojica radnika poginula su pokušavajući da se izvuku iz vatrom i dimom zahvaćenog tunela.

Mediji prenose saopštenje MUP-a Hrvatske da se uhapšeni sumnjiče za teška krivična djela protiv opšte sigurnosti te za opasno izvođenje građevinskih radova.

Trojica se sumnjiče da su kao direktori, ujedno i odgovorne osobe investitora u gradnji, tokom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik propustili preduzeti zakonom predviđene radnje zbog čega građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke.

Ostalih pet osoba, navodi MUP u saopštenju, sumnjiče se da kao projektanti i izvođači radova građevinske radove obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik nisu izvodili u skladu s tehničkim propisima i pravilima struke što je neposredno ugrozilo bezbjednost zaposlenih i imovine.

RT/agencije