Основци упознати са опасностима од мина

ТРЕБИЊЕ │ Јавна установа „Екологија и безбједност“ у сарадњи са деминерским „А“ тимом Републичке управе за цивилну заштиту, организовала је данас у просторијама О.Ш. „Јован Јовановић Змај“ едукативну презентацију о опасностима од мина и неексплодираних убојитих средстава.

Стеван Бекан, директор „Екологија и безбједност“ каже да је презентација „Стоп минама“ намијењена старијим основцима и да се ове активности проводе у оквиру превентивног дјеловања на заштити млађе популације од ове врсте ризика.

„Циљ нам је да ученицима скренемо пажњу на минско-експлозивна средства и колико су мине опасне. Уколико уоче неку експлозивну направу, да ни у ком случају не дирају, већ да позову 121 или 122, а пријаве ће бити прослијеђене надлежним институцијама“, навео је Бекан.

Максим Мракић, оператер за уклањање и уништавање убојитих средстава у републичкој управи Цивилне заштите упознао је ученике на опасности које представљају минска средства.

„Знамо да је град Требиње дуж цијеле линије био обухваћен ратним дешавањима и на њему се налази много мина, а један дио је очишћен, али велики дио није. БиХ је једна од најзагађенијих земаља што се тиче мина и прва је у Европи, а трећа у свијету од 68 земаља које су угрожене минама. У БиХ чак 1.031 квадратни километар није очишћен од мина. Претпоставља се да има још између 75 и 80 хиљада мина које нису пронађене“, истакао је Мракић, додајући да је од краја рата до данас, од мина страдало 1.576 особа, а од тога 175 жена и 250 дјеце.

У наредном периоду предавања ће бити одржана и у осталим основним и средњим школама на подручју града Требиња.

Д.М.