Основци знају шта је „Плави кит“, али се „боје“

ТРЕБИЊЕ │ Опасност од интернет игрице „Плави кит“, која је већ однијела младе животе у Европи, била је тема данашњег предавања припадника МУП-а РС ученицима шестог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“.

Према ријечима Александра  Миладиновића, професора криминалистике на бањалучкој Полицијиској академији, у РС није регистрован ниједан случај самоповређивања дјеце узрокованог „Плавим китом“.

Правила која вриједе у стварном вриједе и у виртуелном свијету и тако се треба и понашати“, поручио је основцима Миладиновић, упозоравајући из на максималан опрез.

Он је поновио да су и дјеца и одрасли угрожени када уђу у вирутелни свијет, уколико нису довољни упознати како се понашати.

Ученици шестог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ су чули за игрицу „Плави кит“, неки знају и више о њој,  али на питање да ли играју у глас одговарају: „не“.

Свега десет одсто дјеце која похађају шести разред ове школе нема фејсбук или профил на некој другој друштвеној мрежи, што је, према ријечима Миладиновића, републички просјек за дјецу узраста од десет година или мало старију.

Предавања о опасности од „Плавог кита“ наредних  дана биће одржана и у другим требињским школама, као и школарцима у осталим херцеговачким мјестима.

Д.Ч.